BEX_Logo_Primary

MTB schoenen

Schoenen die ontworpen zijn voor racefietsers hebben weinig nut op de trail, en andersom natuurlijk ook. Daarom bieden we verschillende MTB-schoenen die verschillen afhankelijk van rijstijl, terrein en weersomstandigheden.

43 resultaten

Artikel
20 van de 43
wordt weergegeven

Koopadvies voor MTB schoenen

De optimale schoen voor elke sport is voor iedereen duidelijk. Op de fiets is het nog ingewikkelder, want elke fietsdiscipline stelt andere eisen aan schoenen. Zo zijn schoenen die ontworpen zijn voor wegrenners van weinig nut op de trails, maar ook het omgekeerde is waar. En MTB-schoenen verschillen ook naar gelang de rijstijl, het terrein en de weersomstandigheden.

Als de belangrijkste verbinding tussen fietser en fiets zijn fietsschoenen een kleine wetenschap op zich. Enerzijds moeten ze comfortabel zijn om te dragen en anderzijds moeten ze een optimale krachtoverbrenging tijdens het trappen garanderen. Comfortabele loopeigenschappen zijn ook belangrijk voor MTB-schoenen, omdat de een of andere duwende gang verplicht is. Een antislipzool is ook belangrijk. Precies het juiste paar eruit filteren is niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Dat is waarom je ons hebt.

Elke schoen bestaat uit veel verschillende materialen en afzonderlijke onderdelen. Fabrikanten breken hun hersens jaar na jaar af om de perfecte schoen voor jouw behoeften te vinden. Het meest voor de hand liggende verschil is het bovendeel, dat op zijn beurt bestaat uit het bovenmateriaal en het sluitsysteem.

Afsluitingssystemen

Aangezien MTB-schoenen vaak veel kracht uitoefenen op de schoensluiting, en vaak op een schokkerige manier, is een gemakkelijk te bedienen systeem nodig dat ook tegen een stootje kan. Contact met water of modder mag de bevestigingsmiddelen niet in verleiding brengen of permanent ruïneren. Bovendien moet de sluiting natuurlijk de schoen op betrouwbare wijze aan de voet kunnen houden zonder te vernauwen.

Aan al deze eisen wordt voldaan door een klassiek vetersysteem met schoenveters. Min of meer ook een vetersysteem zijn diverse draaisluitingen die een draadsysteem wijder of strakker maken. Zij maken een bliksemsnelle en individuele aanpassing van de schoen mogelijk en gaan niet vanzelf los. Sommige MTB-schoenen hebben ratelsluitingen, die de schoenen extra snel en zeer duurzaam sluiten, maar ze zijn niet zo fijn af te stellen als vetersystemen.

Klittenband is vaak te vinden op andere fietsschoenen, maar is minder geschikt voor mountainbiken omdat het de schoen niet betrouwbaar genoeg afsluit. Er zijn echter klittenbanden geïntegreerd om de vetersluiting te bedekken.

Bovenste materiaal

Het evenwicht tussen ademend vermogen en waterdichtheid wordt door MTB-schoenen beheerst dankzij speciaal ontwikkelde bovenmaterialen. Bovendien moet het bovenmateriaal licht, duurzaam, scheurvast en gemakkelijk schoon te maken zijn. Veel schoenen zijn gemaakt van leer, maar fabrikanten gebruiken steeds vaker gepatenteerde speciale stoffen. Ze zijn bijzonder licht, zodat de schoen kan bogen op een bijzonder laag gewicht. De weefsels voldoen aan verschillende eisen dankzij verschillende lagen of aangebrachte membranen. Je vindt schoenen die waterdicht en ademend zijn of winddoorlatend, d.w.z. luchtgekoeld, of thermisch geïsoleerd.

Voor het geval je het zich afvraagt: waarom hebben we het zo vaak over de waterdichtheid van fietsschoeisel? Het is simpel. De beweging van de voet in een fietsschoen is relatief gelijkmatig. De schoenen zijn zo gemaakt dat wrijving op dezelfde plaatsen geen probleem is. Maar als de schoen nat is, neemt de wrijving toe en kunnen roodheid, blaren en zweren ontstaan, waardoor jouw dag op het pad een hel wordt. En dat wil niemand, toch?

Het bovenmateriaal van jouw schoenen heeft trouwens bijzonder veel baat bij een goede verzorging, want nattigheid en stof maken het na verloop van tijd broos of zelfs breekbaar. Maak jouw MTB-schoenen dus af en toe schoon, laat ze goed drogen en behandel ze vervolgens met een geschikt verzorgingsproduct. Als het op uiterlijk aankomt, vindt je een breed scala. Er zijn smalle, meer gestroomlijnde versies die lijken op klassieke racefietsschoenen. Andere modellen lijken meer op skateschoenen. Cross bergschoenen doen denken aan lichte bergschoenen.

Sole

Onderaan de lijst van motorrijders staat de zool. En ze moeten aan een heleboel eisen voldoen. Antislip op het pedaal met of zonder schoenplaatjes systeem. Antislip, zelfs als je door de natuur loopt. Waterdicht, natuurlijk. De mate van stijfheid in MTB-schoenen is altijd een kwestie van smaak.

Maar laten we bij het begin beginnen: Een zool bestaat uit een binnenzool en een buitenzool. De binnenzool moet de schoen in de eerste plaats comfortabel maken. Het moet zacht zijn en een zekere mate van demping bieden. Om te voorkomen dat er na een tijdje zweet door de schoen loopt, moet de zool zweetabsorberend en ademend zijn. Bovendien moet het in de winter thermisch isolerend zijn.

De eenvoudigste taak van een buitenzool is te voorkomen dat water de schoen binnendringt. Aangezien de buitenzolen van MTB-schoenen meestal van rubber zijn gemaakt, is dit gemakkelijk onder de knie te krijgen. Een zool slipvrij maken is moeilijker. Hier werken de fabrikanten ofwel zelf aan het perfecte rubbermengsel, zoals Specialized deed en vervolgens schoenen met SlipNot-zolen op de markt bracht. Andere topbedrijven halen veteranenspecialisten in huis. Zo eindig je met Shimano schoenen met Michelin zolen. Vooral bij mountainbikeschoenen vertrouwen veel fabrikanten op de gepatenteerde Vibram-zooltechnologie, die je meestal beter kent van bergschoenen.

Betere krachtoverbrenging met kliksystemen

Een gripvaste zool is niet alleen nodig als je loopt, maar zorgt er ook voor dat jouw voet niet van de pedalen glijdt. Schoenen met kliksystemen worden al heel lang veel gebruikt in de wielersport, maar de laatste jaren veroveren ze ook steeds meer de trails en modderpaden van deze wereld. Ze zorgen beslist voor een betere krachtoverbrenging en een veilige verbinding tussen voet en pedaal. Anderzijds moet je oefenen met het in- en uitklikken van de schoenplaatjes voordat je het terrein opgaat, want het is belangrijk dat je jouw voet in een oogwenk van het pedaal kunt halen om vallen te voorkomen. Er zijn verschillende systemen, dus je moet ervoor zorgen dat de schoenen die je kiest op jouw pedalen passen. Bij veel schoenmodellen kunt je zelf de juiste schoenplaatjes monteren.

In tegenstelling tot andere sportschoenen, waar een flexibele zool een kwaliteitskenmerk is, is de zool van fietsschoenen stijf gemaakt. Je vindt ook verschillende stijfheidsgraden in MTB-schoenen, die ervoor zorgen dat de voet niet rolt, want dit verhoogt de kracht die wordt overgebracht tijdens het trappen. Aangezien het plezier van het mountainbiken af en toe moet worden onderbroken door passages te voet, moeten MTB-schoenen zowel effectief trappen als comfortabel lopen mogelijk maken. Daarom hebben mountainbikeschoenen vaak minder stevige zolen. Er zijn verschillen. Er is maar één manier om de juiste schoenen te vinden: passen!

MTB schoenen op een racefiets

Het grote voordeel van mountainbike schoenen zijn de pedalen en het kliksysteem. Een wegpedaal (uitgezonderd Speedplay systeem) werkt maar langs één zijde. Net omdat je op een lange wegrit maar zelden in en uit je pedaal moet klikken. Bij offroad fietsen moet je voor allerlei redenen veel vaker je voeten losmaken, daarom zijn mtb-pedalen haast altijd dubbelzijdig. Het veelgebruikte Shimano spd systeem zorgt ervoor dat je zonder moeite terug in je pedaal kan stappen zodat je aandacht op de trails blijft.

Voor veel beginners is dit ook op hun Racefiets interessant. Mountainbike schoenen en pedalen verlagen de kans op een genante valpartij aan stoplichten aanzienlijk. Dit maakt ze ook interessanter voor pendelaars of fietskoeriers. De combinatie van gemakkelijker stappen en het vlot in-en uitklikken maakt mtb schoenen veel gebruiksvriendelijker dan puur prestatiegerichte raceschoenen.

Mountainbike schoenen te koop op BikeExchange

Op BikeExchange vind je meer dan 120 verschillende modellen van diverse merken online aangeboden. Er zitten felle afprijzingen en kortingen tussen, maar evengoed de nieuwste high-end modellen van de grootste merken. Met de sorteerknop kan je kiezen of je de goedkoopste of nieuwste modellen bovenaan te zien krijgt. De filterfunctie links op de pagina zorgt ervoor dat je enkel modellen te zien krijgt die interessant zijn voor jou. Wil je rechtstreeks online kopen met levering aan huis, of verkies je toch voor de hulp en service van een deskundige fietsexpert? Filter dan op beschikbaarheid. Verder kan je kiezen welke merken en maten je te zien krijgt. Zo word je automatisch geleid naar de advertenties die voor jou van toepassing zijn. Veel mountainbikeplezier!