BEX_Logo_Primary
Image Road Bike

Op een racefiets rijden is een geweldige activiteit die je niet alleen actief houdt, maar ook een unieke manier biedt om nieuwe mensen te ontmoeten en je omgeving te ervaren. Het is ook een geweldige manier om op elke leeftijd fit te blijven, omdat het je lichaam niet belast. Bovendien hebben racefietsen de mogelijkheid om competitieve types, sensatiezoekers en/of avonturiers tevreden te stellen, als je die kant op wilt.

Als het tijd is om een nieuwe fiets te kopen, zijn er talloze opties die ontmoedigend kunnen zijn. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, hebben we de ultieme gids voor het kopen van een racefiets samengesteld om je te helpen alle informatie te sorteren en de perfecte fiets voor jou te vinden.

Overweeg om te beginnen enkele van deze vragen;

  • Wat voor soort fietstochten maak je nu?

  • Wat voor soort fietstochten wil je in de toekomst gaan maken?

  • Wat is je budget?

  • Wat is je fietsvermogen?

Sommige van deze vragen zijn makkelijker te beantwoorden dan andere, en sommige zullen de uiteindelijke beslissing meer beïnvloeden dan andere.

Als je bijvoorbeeld in een vlak gebied woont waar geen heuvel in zicht is, zal een fiets met aerodynamische eigenschappen of extra comfort waarschijnlijk een betere investering zijn dan een superlichte klimfiets. Als je gewoon een stevige [woon-werkfiets] nodig hebt voor je werk en misschien wat recreatief rijden in het weekend, dan kun je het je veroorloven om zuinig te zijn en af te zien van de toeters en bellen. En als je geen wielrenner van hoog niveau bent, maar wel heel enthousiast over fietsen en het geld hebt om uit te geven, waarom zou je dan niet alles uit de kast halen en de fiets van je dromen kopen?


Wat is een racefiets?

Een racefiets onderscheidt zich door een paar belangrijke details;

  • Atletische houding: Ontworpen om het frontale profiel van de wind te verminderen, plaatsen racefietsen de fietser in een meer atletische en lagere positie in vergelijking met meer recreatieve fietstypes. Dit helpt ook om extra spiergroepen aan te spreken, zoals de hamstrings en bilspieren.

  • Valbeugels: Hoewel er racefietsen met een plat stuur verkrijgbaar zijn, hebben de meeste racefietsen een valstuur in de vorm van een krulstuur. Deze bieden meerdere handposities en stellen de rijder in staat om zijn frontale profiel aan te passen aan het terrein.

  • Magere banden: Banden op een racefiets zijn meestal 23 mm, 25 mm of 28 mm breed, met sommige endurancebanden van meer dan 30 mm. Terwijl het vroeger zeldzaam was om banden breder dan dit te zien, zien we bij nieuwe trends in endurance fietsen en “All Road” fietsen dat racefietsbanden tot 33 mm breed worden.

  • Geen vering: In tegenstelling tot mountainbikes hebben racefietsen meestal geen vering. De meeste oppervlakken die met een racefiets worden afgelegd zijn vlak en glad, waardoor het extra comfort dat vering biedt niet nodig is. Als racefietsgebruikers extra comfort nodig hebben, dan is dat meestal in de vorm van bredere banden of ingebouwde flexibiliteit in het frame en de vork.

  • Meerdere versnellingen: Racefietsen hebben normaal gesproken twee tandwielen op de voorste crank en tot 12 versnellingen op de achterste cassette, wat tot 24 versnellingen oplevert. Het grote aantal versnellingen stelt rijders in staat om efficiënt te trappen bij zowel hoge snelheden (afdalen of snelle vlakke stukken) als lagere snelheden (klimmen).

Deze eigenschappen maken het afleggen van grote afstanden op een racefiets gemakkelijker dan op andere fietsen, en ook sneller!


Welk type racefiets?

Er zijn veel verschillende soorten racefietsen verkrijgbaar die specifiek zijn afgestemd op het terrein of het soort fietstochten dat je maakt. Er zijn 'aero' fietsen voor vlakke wegen, 'lichtgewicht' fietsen voor heuvels, 'endurance' fietsen voor lange ritten, all-road of gravel fietsen voor avontuurlijke ritten en recreatieve fietsen die gewoon voor het plezier zijn.

Hieronder vind je een beschrijving van elke fiets om je te helpen beslissen welk type het beste bij jou past.

Aero Fiets

Image Giant Aero Road Bike

Aero racefietsen zijn gebouwd voor één ding... snelheid! Ze houden zich niet bezig met gewicht of comfort. Het draait allemaal om het bedriegen van de wind en het besparen van watts. Aero racefietsen onderscheiden zich van andere racefietsen door hun grote buisprofielen, diepe wielen en integratie van onderdelen.

Buisprofielen op aerofietsen zijn over het algemeen groter dan bij andere racefietsen om een aerodynamischer profiel te creëren en zijn gevormd om de luchtweerstand te verminderen. Hierdoor is het totale gewicht van de fiets hoger dan bij andere racefietsen. Wielen met diepe velgen zijn een ander kenmerk van aero racefietsen.

Integratie op aero racefietsen is essentieel. Onderdelen zoals kabels en remmen worden vaak uit de wind gehouden. De buisprofielen zijn vaak zelfs gevormd om zich aan te passen aan de vorm van de wielen.

Dankzij de grotere buisprofielen zijn aero racefietsen meestal ook ongelooflijk stijf, waardoor ze de fiets bij uitstek zijn voor mensen die wedstrijden rijden en graag sprinten. Ze hebben een lange en lage zithouding en sturen snel. Populaire voorbeelden van aero racefietsen zijn de Trek Madone, Specialized Venge, Giant Propel, Merida Reacto en Cervelo S-serie.

Endurance Fiets

Image Trek Endurance Road Bike

Endurance racefietsen zijn hard op weg om de populairste vorm van racefietsen te worden met hun ontspannen geometrie, stabiele rijgedrag en focus op comfort. Endurance racefietsen onderscheiden zich van andere racefietsen door een stabiel rijgedrag en een rechte, comfortabele zithouding. In de afgelopen paar jaar heeft een bijna meerderheid van de endurance fietsen nu ook schijfremmen. Daarnaast hebben endurance racefietsen meestal een compacte aandrijving (scroll naar beneden voor meer informatie over 'compacte' set-ups), een grotere speling waardoor grotere banden mogelijk zijn en extra trillingsdempingsmechanismen om de weg nog gladder te maken.

Endurance racefietsen worden soms ook wel 'sportieve fietsen' genoemd, omdat ze perfect geschikt zijn voor duurritten op de weg en Gran Fondo-evenementen.

Als je aan endurance denkt, denk dan niet aan langzaam. Vaak is de endurance fiets van een bedrijf gemaakt van hetzelfde materiaal als de top-of-the-line lichtgewicht of aerofiets en heeft hij dezelfde groepen en wielsets. De extra flexibiliteit (fiets lingo voor comfort) en rechtere zithouding is wat endurance fietsen onderscheidt van andere fietsen.

Als je een strikt budget hebt, zullen de meeste racefietsen op instapniveau een endurance fietsontwerp hebben. Tegelijkertijd zijn er ook endurance fietsen te koop voor topklasse prijzen. Populaire voorbeelden van endurance fietsen zijn de Trek Domane, Specialized Roubaix, Cannondale Synapse en Giant Defy.

Lichtgewicht Fiets

Image BMC Road Bike

Lichtgewicht fietsen zijn de keuze bij uitstek voor klassementsrenners in het profpeloton en renners die graag wat hoogte opzoeken. Wat racefietsen betreft, zijn dit de allrounders.

Lichtgewicht fietsen zijn behendige, goed presterende machines die zich boven alles richten op een laag gewicht en een hoge krachtoverbrenging. Ze hebben meestal niet de aerodynamische buisprofielen van een aerodynamische fiets of de verlengde balhoofdbuis en wielbasis van een endurance fiets. In plaats daarvan hebben ze vederlichte frames en zijn ze ontworpen om op hun best te presteren tijdens het beklimmen van bergen en om aan te vallen op de weg terug naar beneden.

Veel topklasse lichtgewicht fietsen zitten onder het minimum fietsgewicht van 6,8 kg van de UCI (internationale wielerbond) omdat het publiek niet verplicht is om aan deze regels te voldoen. Als gevolg hiervan vindt er een mini wapenwedloop plaats om het laagst mogelijke gewicht te bereiken, sommige zelfs onder de 5 kg.

Populaire voorbeelden van lichtgewicht fietsen zijn de Merida Scultura, Trek Emonda, Specialized Tarmac, Cannondale SuperSix Evo, Focus Izalco Max en Giant TCR.

Gravel Fiets

Image_Factor Ostro Gravel

Gravel- of All-roadfietsen vallen in een zeer brede categorie die de rijder in staat stelt om met één fiets alle soorten terrein te betreden. Om dit te kunnen doen, moet de fiets duurzaam en comfortabel zijn en voldoende prestaties leveren. Adventure- of gravelfietsen zijn meestal vergelijkbaar met endurance wegfietsen, maar met meer speling voor bredere banden, schijfremmen voor optimale prestaties in alle weersomstandigheden en lagere versnellingsverhoudingen om gemakkelijker te rijden of extreme profielen aan te kunnen.

Toerfietsen

Toerfietsen vormen een iets andere categorie dan gravel fietsen en zijn niet zo gericht op het prestatieaspect van het rijden. Toerfietsen zijn zwaarder dan andere racefietsen en de nadruk ligt op comfort, duurzaamheid en de mogelijkheid om spullen op de fiets mee te nemen. Spatborden en bagagedragerbevestiging zijn gemeengoed, net als gemakkelijk te trappen versnellingen. Voor het frame wordt vaak staal gebruikt vanwege de duurzaamheid, het reparatiegemak en het soepele rijgedrag. Een toerfiets heeft vaak een rechtere en stabielere zithouding om te helpen bij het dragen van lading.

Voor dit soort fietsen zijn de banden waarschijnlijk 30 mm of meer, schijfremmen hebben de voorkeur, het stuur kan omlaag of plat zijn en ze wegen meer dan een prestatiegerichte racefiets.

Recreatiefiets of fitnessfiets

Recreatieve fietsen hebben niet de toeters en bellen van racefietsen (ze hebben wel toeters en bellen) en richten zich op comfort en functionaliteit. Ze zijn het meest geschikt voor nieuwe fietsers die actief willen zijn en gemakkelijk van A naar B willen komen. Deze fietsen hebben meestal een plat stuur, bredere banden, vlakke pedalen en makkelijk te trappen versnellingen.

Ze zijn een geweldige introductie tot fietsen of de perfecte all-purpose machine voor diegenen die fietsen niet al te serieus nemen. We hebben deze fietsen uitgebreid besproken in onze gids over hoe racefietsen met een plat stuur, hybride fietsen en stadsfietsen met elkaar te vergelijken zijn.

Flat bar road bike

Elke fiets met een “flat bar” kan worden beschouwd als een flat bar racefiets, maar de kwaliteit en het doel kunnen sterk variëren. Zoals hierboven vermeld, hebben de meeste recreatieve fietsen een flat bar, maar het is niet ongewoon om een meer prestatiegericht frame te zien met een flat bar in plaats van een drop bar.

Bij een echte flat bar racefiets verschilt het schakelmechanisme van een drop bar, maar de algemene prestaties en uitrusting worden niet aangetast.


Materiaal frame

Racefietsen worden doorgaans gemaakt van koolstofvezel, aluminium, titanium, staal of een combinatie van deze materialen. Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen en beïnvloedt de kosten, het comfort, het gewicht en het algemene “gevoel” van de fiets. Het is de moeite waard om op te merken dat het vaak de manier is waarop het gekozen materiaal door de ingenieurs en fabrikanten wordt gebruikt die het belangrijkst is, en dit is iets waar elk merk mee speelt.

Bekijk onze Frame Materiaal Uitleg Gids voor een diepgaande beschrijving van elk materiaal.

Carbon Fibre

Image S Works Road Bike Specialized

Koolstofvezel is directioneel van aard en kan gemakkelijk in elke vorm worden gegoten, waardoor fabrikanten kunnen experimenteren met buisprofielen en framevormen om een fiets te maken die stijf, licht, aerodynamisch en/of comfortabel is. De stijfheid/gewichtsverhouding van koolstofvezel is het beste van alle materialen die voor fietsen worden gebruikt en daarom is het het materiaal dat universeel wordt gekozen voor fietsen in de professionele gelederen.

Aluminium Aluminium is een sterk metaal dat kan worden gebruikt om een lichte en stijve fiets te maken. Het is ook minder arbeidsintensief om mee te werken, waardoor het een goedkopere optie is dan koolstofvezel. Het kiezen van een aluminium frame kan een kosteneffectieve oplossing zijn voor diegenen die op zoek zijn naar prestaties met een budget.

Titanium Met het overwicht van koolstofvezel is het zeldzamer om titanium frames te zien, maar het materiaal maakt een comeback via op maat gemaakte creaties. Titanium is relatief licht, zeer duurzaam en corrodeert niet zoals staal. In tegenstelling tot koolstofvezel en aluminium die gemakkelijk kunnen worden gevormd, is titanium moeilijk te bewerken waardoor het een dure materiaalkeuze is.

Staal Net als titanium wordt staal het meest gebruikt voor creaties op maat. Voor aluminium en koolstofvezel was staal het materiaal bij uitstek voor racefietsen, zowel recreatief als professioneel. Moderne, eersteklas staalsoorten kunnen vrij duur en bewerkelijk zijn om te gebruiken en daarom verloren veel merken hun voorkeur voor andere materialen die een betere verhouding tussen stijfheid en gewicht boden. De handgemaakte en “klassieke” aard van het materiaal heeft ervoor gezorgd dat het de laatste tijd weer in opkomst is.


Remtypen

Image Brake types

Bij het kiezen van een nieuwe racefiets krijgen kopers meestal twee opties voorgeschoteld als het gaat om remkracht: velgremmen of schijfremmen. Het belangrijkste verschil tussen een traditionele fiets met velgremmen en een fiets met schijfremmen is hoe en waar de remkrachten worden toegepast.

Velgremmen

Bij velgremmen wordt de remkracht rechtstreeks op de velg, of de zijkanten van het wiel, uitgeoefend. Dit is al tientallen jaren de standaard en van oudsher de populairste optie op racefietsen dankzij de eenvoud en het lagere gewicht.

Een bewerkt, gestructureerd of versterkt remoppervlak aan de rand van de velg, net onder de band, zorgt voor het remmen. Als je aan de remhendel trekt, trekt deze een gevlochten roestvrijstalen kabel (in een soort buitenkabelhuis) die verbonden is met een remklauw, die vervolgens wordt gebruikt om remkracht toe te passen op het remoppervlak van de velg.

Schijfremmen

Een veel nieuwere technologie in vergelijking met velgremmen, schijfremmen werden oorspronkelijk geleend van auto's en motorfietsen en gebruikt op mountainbikes. Het is bewezen dat schijfremmen meer eindige remcontrole en consistente kracht bieden, ongeacht de omstandigheden, en daarom zijn ze hard op weg om een belangrijke reden te worden voor de aanschaf van een nieuwe fiets.

Schijfremmen danken hun naam aan het feit dat ze een stalen schijfrotor in de naaf van het wiel plaatsen. Van hieruit klemt een remklauw die aan het frame of de vork (altijd links) is bevestigd, zich vast aan de rotor. Er zijn twee verschillende soorten schijfremsystemen te vinden op een racefiets met schijfremmen: hydraulische schijfremmen en mechanische schijfremmen.

Hydraulische schijfremmen werken met behulp van hydraulische remvloeistof, vergelijkbaar met het systeem dat je op motorfietsen en auto's vindt. Een plunjer wordt geactiveerd bij de hoofdremcilinder in de hendel zelf, die vloeistof door een slang naar de remklauw bij het wiel duwt. De druk van deze vloeistof bedient de zuigers in de remklauw.

Mechanische systemen daarentegen werken op een vergelijkbare manier als velgremmen en worden bediend met een kabel. Dat betekent dat je aan een hendel trekt, die vervolgens een gevlochten roestvrijstalen kabel aantrekt (in een soort buitenkabelhuis) die vervolgens wordt gebruikt om remkracht op de rotor uit te oefenen. Mechanische schijfremsystemen zijn eenvoudiger en worden meestal aangetroffen op instapfietsen. Voor meer informatie over remkracht van schijfremmen, bekijk onze gids over het kopen van een racefiets met schijfremmen voor alles wat je moet weten.

Groepset / Aandrijving

Image Groupset Drivetrain

Een groepset bestaat uit remmen en de aandrijflijn, die kan worden gezien als de machinekamer van de fiets.

De aandrijflijn bestaat uit de cranks, kettingbladen, ketting, cassette, derailleurs en shifters. De aandrijving is een gesloten circuit dat de fiets voortstuwt en naarmate je meer geld uitgeeft, nemen de efficiëntie, duurzaamheid en schakelprestaties toe terwijl het gewicht afneemt.

Naarmate je hoger in de hiërarchie van de groep komt, veranderen de materialen. Groepsets op instapniveau zijn meestal gemaakt van laagwaardig aluminium en staal, die overgaan in hoogwaardiger legeringen, en dan de hoogwaardiger legeringen, koolstofvezel en titanium voor de topopties.

Als je meer wilt weten, inclusief de volledige hiërarchieën van Shimano, SRAM en Campagnolo, lees dan onze ultieme gids voor racefietsgroepen voor alles wat je moet weten.


Versnelling

Versnellingsverhoudingen op racefietsen variëren afhankelijk van het doel van de fiets. Versnellingsverhoudingen en bereik zijn een combinatie van het aantal kettingbladen aan de voorkant van de fiets en het aantal tanden op die kettingbladen; en het aantal tandwielen op de achterste cassette en het aantal tanden op die tandwielen.

De meeste racefietsen hebben twee of drie voorste kettingbladen, hoewel drie voorste kettingbladen (bekend als een 'triple') meestal worden voorbehouden aan recreatieve fietsen, instapfietsen of toerfietsen. Hoewel twee kettingbladen de norm is, hebben sommige racefietsen de laatste tijd de mountainbiketrend van een enkel kettingblad gevolgd. Een enkel kettingblad minimaliseert mogelijke mechanische problemen en vereenvoudigt het schakelen naar de achterste cassette.

Fietsen met twee voorste kettingbladen worden gewoonlijk verdeeld in een 'normale', 'compacte' of 'semi-compacte', ook wel 'midden-compact' set-up genoemd. Bij een normale set-up heeft het grote kettingblad 53 tanden en het kleine kettingblad 39 tanden. Bij een compacte set-up heeft het grote kettingblad 50 tanden en het kleine kettingblad 34 tanden, waardoor de pedaalverhoudingen makkelijker zijn in vergelijking met een normale set-up. Een relatief nieuwe optie, de semi-compacte set-up zit tussen de twee in, het grote kettingblad met 52 tanden en het kleine kettingblad met 36 tanden.

Een 'triple' heeft normaal gesproken een groot kettingblad met 50 tanden, een middelgroot kettingblad met 39 tanden en een klein kettingblad met 30 tanden.

De set-up van de voorste kettingbladen vormt de basis voor de overbrengingsverhoudingen die de cassette aan de achterkant aanvult. De cassette bestaat uit een aantal tandwielen die kunnen worden verwisseld om de overbrengingsverhouding makkelijker of moeilijker te maken. Moderne cassettes hebben 9, 10, 11 of 12 tandwielen.

De meest voorkomende verhoudingen op een cassette zijn 11-25T of 11-28T, waarbij het kleinste tandwiel 11 tanden heeft en het grootste tandwiel 25 of 28 tanden. De tandwielen daartussen hebben een spreiding van tanden om het schakelen tussen de versnellingen soepel te laten verlopen. Hoe groter het verschil tussen het kleinste en het grootste tandwiel op de cassette, hoe meer de ketting moet bewegen en hoe minder consistent de cadans (trapsnelheid) van de fietser wordt tussen versnellingen.

Het kiezen van een fiets met kleinere kettingbladen aan de voorkant en een cassette met een grotere verhouding aan de achterkant zorgt voor een grotere spreiding van de versnellingen en gemakkelijkere trapverhoudingen. Een fiets met grotere kettingbladen vooraan en een cassette met een kleinere overbrengingsverhouding achteraan zal meer gericht zijn op snelheid en minder versnellingsbereik bieden. Tenzij je gaat racen, is de eerste keuze waarschijnlijk het beste.


Wielen en banden

Image Wheels Tyres

Een wiel voor racefietsen bestaat uit de naaf waar het wiel omheen draait, de spaken die de naaf met de velg verbinden, de nippels die de spaken met de velg verbinden en de velg, de ronde hoepel van het wiel. Een goede set wielen is duurzaam, heeft betrouwbare naven, biedt vertrouwenwekkende remmen, is stijf voor krachtoverbrenging en is licht van gewicht.

De breedte en diepte van de velg bepalen in grote mate hoe een wiel rijdt en aanvoelt. De trend is dat moderne velgen breder zijn dan vorige generaties voor een betere aerodynamica en een groter luchtvolume van de banden, wat leidt tot meer comfort. Dit valt samen met de verschuiving naar grotere banden die naar verluidt zowel de rolweerstand als het comfort verbeteren door op een lagere druk te rijden. Hoewel twee kettingbladen de norm is, hebben sommige racefietsen de laatste tijd de mountainbiketrend van een enkel kettingblad gevolgd. Een enkel kettingblad minimaliseert mogelijke mechanische problemen en vereenvoudigt het schakelen naar de achterste cassette. Fietsen met twee voorste kettingbladen worden gewoonlijk verdeeld in een 'normale', 'compacte' of 'semi-compacte', ook wel 'midden-compact' set-up genoemd.

For a more detailed guide on wheels and what to look out for, read our Road Bike wheels: What to Know article.

Banden

Het is de moeite waard om de drie verschillende bandentypen te kennen die op een wiel passen, omdat ze een specifieke velg vereisen. Banden zijn ofwel “clincher”, “tubular” of “tubeless” en op het wiel staat aangegeven met welke band ze compatibel zijn. De meeste racefietsen die te koop zijn, hebben clincherbanden die een binnenband nodig hebben om lucht vast te houden. Tubeless is een opkomende technologie op de weg en is in feite een clincherband zonder binnenband. Voor meer informatie, inclusief een uitgebreidere beschrijving van de verschillende beschikbare types, bekijk je onze gids voor racefietsbanden.


Fietsmaat

Image Road Bike size chart

De juiste maat fiets kiezen is cruciaal. Als je je comfortabel voelt op de fiets, zul je er meer plezier aan beleven en er meer op willen rijden; comfort staat gelijk aan snelheid. Omgekeerd zal een fiets met de verkeerde maat leiden tot ongemak, mogelijk letsel en een negatieve rijervaring.

Fietsframes worden gewoonlijk gemeten in centimeters die de lengte van de zitbuis weergeven. Een beschrijving van de framemaat op basis van deze meting wordt dan soms toegewezen, bijvoorbeeld, een 51cm frame wordt beschouwd als een small.

Elke fabrikant heeft verschillende maten en framebeschrijvingen, dus een small van het ene merk kan een medium zijn van een ander merk. Op dezelfde manier kunnen verschillende fietsmodellen van dezelfde fabrikant verschillende effectieve maten hebben met gedeelde beschrijvingen. Een 54cm lichtgewicht fiets en een 56cm aerofiets kunnen bijvoorbeeld allebei een medium zijn. Het is altijd het beste om dit te controleren bij de specifieke fabrikant en het fietsmodel. Als je kruisvergelijkingen maakt tussen merken of modellen, zijn de meest consistente maten om te gebruiken de “Stack” en “Reach”.

Fietsmaten kunnen lastig zijn, dus raadpleeg een ervaren winkel voor hulp als je het niet zeker weet. We overdrijven het niet, de juiste maat kiezen is het meest kritieke element van elke fietsaankoop. Voor meer informatie over geometrie en hoe deze een fiets beïnvloedt, bekijk onze gids over geometriegrafieken en wat ze betekenen.


Budget

Het budget is de grootste vraag en de grootste beperkende factor bij de aankoop van een racefiets. De prijsklasse voor een racefiets is enorm: recreatieve racefietsen op instapniveau beginnen bij 500 EURO en lopen op tot meer dan 10.000 EURO voor racefietsen met eliteprestaties.

Ongeacht je prijsklasse kun je een geweldige fiets kopen die aan je doel beantwoordt. Meer geld uitgeven aan een fiets resulteert meestal (maar niet altijd) in een lager gewicht, meer stijfheid, een betere schakelkwaliteit, meer duurzaamheid en meer comfort.

De materialen van het frame en de vork van de fiets veranderen naarmate de prijs stijgt, meestal van staal naar aluminium naar koolstofvezel. Groepen hebben een vergelijkbare progressie, beginnend met laagwaardig staal, dan oplopend naar hoogwaardiger legeringen en dan een mix van de hoogste kwaliteit legeringen, koolstofvezel en titanium. Wielen volgen een vergelijkbaar pad van aluminium naar koolstofvezel, met betere en duurzamere lagers voor hogere prijzen.

Hieronder vind je een overzicht van wat je kunt verwachten binnen een bepaald budget.

Prijsklasse onder 1.000 EURO

Fietsen in deze prijsklasse zijn gericht op de recreatieve fietser. Ze hebben een aantal prestatie-elementen, maar zijn vooral gebaseerd op duurzaamheid en veelzijdigheid. Daarom hebben fietsen in deze prijsklasse meestal een cassette met 8 of 9 versnellingen aan de achterkant en een dubbel of driedubbel crankstel aan de voorkant met 16, 18, 24 of 27 versnellingen voor gemakkelijke trapverhoudingen. Velgremmen blijven de gebruikelijke keuze voor deze prijs, met schijven die voorbehouden zijn aan duurdere fietsen. Het frame wordt waarschijnlijk gemaakt van aluminium of staal en de vork van een mix van aluminium en carbon. De wielen en banden zullen zwaar en robuust zijn, maar kunnen gemakkelijk worden opgewaardeerd voor een levendigere rit.

Prijsklasse 1,000 - 2,000 EURO

Bij dit prijspunt is de grootste vraag of je een aluminium of carbon frame kiest. Beide materialen zijn licht van gewicht, stijf en bieden een comfortabele rit. Hoewel het antwoord per merk kan verschillen, is ons advies om een high-end lichtmetalen frame te kiezen in plaats van een standaard carbon frame. Een bijkomend voordeel is dat lichtmetalen frames meestal betere onderdelen hebben voor hetzelfde geld.

Prijsklasse 2.000 - 4.000 EURO

De focus van fietsen in deze prijsklasse verschuift van recreatief naar prestatiegericht. Het totale gewicht van de fiets neemt af, het schakelen wordt scherper en de algemene snelheid neemt meestal toe. Prestatiegerichte kenmerken zoals aerodynamische buisprofielen, wielen met diep profiel en racegeometrie vind je in deze prijsklasse, net als geavanceerde comfortkenmerken in endurance fietsen. Fietsen in deze prijsklasse hebben waarschijnlijk een 11-speed cassette achter met een dubbel crankstel voor. SRAM Rival of Shimano 105 en Ultegra zijn de gebruikelijke groepssets. Het frame is gemaakt van hoogwaardig aluminium of koolstofvezel, waarbij de vork bijna uitsluitend van koolstofvezel is. De wielset is lichter en mogelijk zelfs van koolstofvezel als je echt op zoek bent naar een koopje. Banden worden soepeler en bieden minder rolweerstand waardoor je sneller kunt gaan. De meeste frames binnen deze prijsklasse zullen gemaakt zijn van koolstofvezel en het is alleen nog een kwestie van de bijbehorende groepset en wielen.

Prijsklasse 4.000 - 7.000 EURO

Nu beginnen we aan het puntige einde van de racefietsen te komen. Fietsen in deze prijsklasse hebben dezelfde high-performance kenmerken als de professionele fietsen en het is onwaarschijnlijk dat je een citroen vindt als je zoveel geld uitgeeft. De grootste beslissing die je in deze prijsklasse moet nemen is welk type fiets je gaat kopen, omdat fietsen duidelijk worden opgedeeld in groepen tussen aërodynamisch, lichtgewicht of duurfietsen. Ongeacht welk type je kiest, ook hier gaat het gewicht van de fiets omlaag, wordt het schakelen verder verbeterd en zijn de wielsets licht en aerodynamisch. Fietsen in deze prijsklasse hebben allemaal een 11-speed cassette met een dubbel crankstel aan de voorkant. De volgende groepen worden gebruikt op fietsen in deze prijsklasse; SRAM Force en Red, Shimano Ultegra en Dura-Ace en Campagnolo Potenza en Chorus. Zowel elektronische als mechanische schakelgroepen zijn te vinden in dit prijssegment. Hydraulische schijfremmen zijn gemakkelijk te vinden voor deze prijs, net als wielen van koolstofvezel of hoogwaardige lichtmetalen velgen. Tenzij je kiest voor iets op maat, zoals staal, zal het frame vrijwel zeker gemaakt zijn van hoogwaardig koolstofvezel.

Prijsklasse meer dan 7.000 EURO

Op dit punt wordt het moeilijker om de prestaties van motoren te onderscheiden, omdat de mate van verbetering niet in verhouding staat tot het uitgegeven bedrag. Als gevolg daarvan zal de keuze voor een fiets in deze prijsklasse grotendeels gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren in plaats van dat de ene fiets beter presteert dan de andere. Voor deze prijsklasse kun je een hoogwaardig carbon frame en vork verwachten die licht, stijf en meegaand zijn. Daarnaast krijg je te maken met nauwkeurig schakelen en koolstofvezel wielsets die licht en aerodynamisch zijn. Elektronische groepen beginnen op dit punt gemeengoed te worden, net als de SRAM Red, Shimano Dura Ace en Campagnolo Record en Super Record. Het is niet ongewoon dat mensen meer dan $10.000 uitgeven aan een racefiets en in de meeste gevallen is dat een replica van een professionele racefiets, een 'creatie op maat' en/of een fiets met aangepaste functies.

Koop een koopje

Image BikeExchange laptop tablett phone

BikeExchange is de perfecte plek om het hele jaar door een goede deal te vinden en hier zijn enkele tips om je te helpen dat koopje te vinden:

  • EOFY: Het einde van het financiële jaar is een geweldige tijd om een fiets te kopen. Winkeliers willen hun oude voorraad opruimen om plaats te maken voor nieuwe, wat de perfecte gelegenheid biedt om een geweldige prijs te krijgen voor het huidige model of dat van vorig jaar. Racefietsen hebben meestal een levenscyclus van drie jaar, wat betekent dat de fiets elke drie jaar volledig wordt vernieuwd. Als je het juiste moment kiest, kun je een geweldige deal krijgen bij de overgang van de productseizoenen.

  • Kerstmis: Kerstmis is een andere goede tijd van het jaar om een koopje te doen. Kerstmis is de drukste tijd van het jaar voor detailhandelaren en de fietsindustrie vormt daarop geen uitzondering. Veel winkeliers zullen proberen om oude voorraden die niet verkocht zijn aan het einde van het boekjaar op te ruimen of om in de geest van Sint Nic een paar schoenen of een computer toe te voegen.

  • Demo's of grondvoorraad: De meeste fietsenwinkels bestellen hun voorraad in bulk om de kosten laag te houden en hebben showmodellen die mensen kunnen bekijken en uitproberen. Zodra deze fietsen hun dienst hebben bewezen, worden ze verkocht tegen een sterk gereduceerde prijs om rekening te houden met het gebruik. Deze fietsen zijn normaal gesproken goed onderhouden en afgezien van een paar kilometer op de teller, zijn ze vrijwel gloednieuw.

  • Online kopen: Als je online bij een fabrikant koopt, valt de tussenpersoon weg, waardoor de totale kosten lager uitvallen en worden doorberekend aan de consument. Dit kan een geweldige manier zijn om geld te besparen, maar wees voorzichtig. Online kopen heeft zijn valkuilen; je kunt de fiets meestal niet inspecteren, er een proefrit mee maken, controleren of hij past, unieke kenmerken beoordelen, wijzigingen aanbrengen of vragen stellen. Het is een riskant spel tenzij je je exacte maat en specificaties kent.

  • Plaatselijke fietsenwinkel: Vaker wel dan niet komen fietsenwinkels met een deal of prijs die beide partijen gelukkig maakt. Door lokaal te winkelen kun je met iemand praten die deskundig is, de fiets bekijken en er een ritje mee maken. Het kan zijn dat je een kleine meerprijs betaalt, maar je zult waarschijnlijk uiteindelijk geld besparen in vergelijking met een online aankoop, omdat de meeste winkels het passen van de fiets en het doorlopende onderhoud bij de verkoop zullen inhouden. Goede fietsenwinkels kennen de fiets en het merk en zullen er alles aan doen om je tevreden te stellen en je als klant te behouden.