In deze blogpost leggen we de basisprincipes uit van racefietsgroepen, leggen we de verschillen uit tussen mechanische en elektronische aandrijvingen, bekijken we de kenmerken van de populairste fabrikanten en belichten we de verschillen en hiërarchie van de afzonderlijke modellen. Dit maakt het makkelijker voor je om te beslissen welke groepset je op je (nieuwe) racefiets wilt monteren.
Allereerst een korte introductie: Voor iedereen die nog niet bekend is met de term racefietsgroepset - een groepset bestaat uit de remmen en de aandrijving, die op zijn beurt bestaat uit de crank, kettingbladen, ketting, cassette, achterderailleur, voorderailleur en schakelhendels. Het is dus een compleet systeem dat de fiets vooruitbrengt en weer tot stilstand brengt dankzij de remmen.
Bij het kiezen van de juiste groepset of derailleur voor racefietsen geldt het basisprincipe: hoe meer je investeert, hoe beter de kwaliteit. Versnellingsgroepen in hogere prijsklassen zijn efficiënter, duurzamer en maken soepeler schakelen mogelijk, en dat alles bij een lager gewicht. Instapmodellen zijn vaak gemaakt van aluminium van lage kwaliteit, dat een solide functionaliteit biedt maar niet kan tippen aan duurdere groepen. Hier vind je eerst aluminiumlegeringen van hogere kwaliteit tot je bij de topversies komt die gemaakt zijn van vederlicht carbon en titanium.
De onderdelenfabrikanten bieden allemaal een breed scala aan groepssets, zowel mechanisch als elektrisch. De drie grote spelers op het gebied van racefietsen, Shimano, SRAM en Campagnolo, hebben elk hun eigen technologie waarmee ze elektronisch schakelen mogelijk maken. EPS van Campagnolo staat voor "Eletronic Power Shift", Shimano heeft "Digital Integrated Intelligence" met Di2 en SRAM gebruikt eTap, wat "elektronische tik" betekent. Terwijl de grote fabrikanten nog vertrouwden op signaaloverdracht via kabels om het schakelen te starten met een signaal via de hendels, introduceerde SRAM in 2015 een wereldprimeur met het eTap-systeem, dat volledig draadloos werkt. Met behulp van een eigen protocol communiceren de afzonderlijke componenten op een vergelijkbare manier als ANT+ of Bluetooth.
De voordelen van elektronisch schakelen zijn een nauwkeuriger schakelproces, eenvoudigere bediening van de schakelhendels, grotere gebruiksvriendelijkheid, hogere schakelsnelheid en meer functionaliteit, bijvoorbeeld door programmeerbaar schakelen en het downloaden van schakelprocessen om het schakelgedrag te evalueren. De nadelen ten opzichte van de mechanische versie zijn de noodzaak van een opgeladen batterij en een hogere aankoopprijs.
Mechanische derailleurs werken met kabels die de shifters verbinden met de achterderailleur en de voorderailleur en die langs of door het frame lopen. Het schakelproces wordt in gang gezet door de spanning van de kabels te veranderen via de hendels. Lange tijd waren de voordelen van deze gangbare variant het lichtere gewicht - ook omdat er geen accu of extra kabelkasten geïnstalleerd hoefden te worden. Tegenwoordig zijn de verschillen in gewicht echter verwaarloosbaar, omdat het slechts om een paar gram gaat.
Traditioneel worden racefietsen uitgerust met dubbele of driedubbele cranks. De crank bestaat uit twee crankarmen die op een trapas liggen en is meestal tussen 160 mm en 175 mm lang. De dubbele crank heeft twee kettingbladen, de drievoudige crank drie. De laatste jaren heeft de enkele crank ook zijn weg gevonden van de MTB-sport naar de racefiets en wordt voornamelijk gebruikt op cyclocross-fietsen. Een enkele crank minimaliseert natuurlijk de foutgevoeligheid van de crank, omdat er geen derailleur nodig is. De meeste racefietsen gebruiken echter een dubbele crank, terwijl driedubbele cranks vooral worden gebruikt op instap- en vrijetijdsfietsen.
Dubbele cranks kunnen worden onderverdeeld in compacte cranks, middencompacte (of pro-compacte) cranks en standaard cranks. De laatste heeft 53 tanden op het grote kettingblad en 39 tanden op het kleine kettingblad en wordt vaak gebruikt door professionals. De Compact-versie heeft 50 tanden op het grote kettingblad en 34 op het kleine, wat zorgt voor comfortabelere overbrengingsverhoudingen, vooral op beklimmingen. De nieuwste Mid-Compact optie zit daar tussenin met 52 tanden / 36 tanden. Een dubbele crank met 46/36 tanden wordt vaak gebruikt voor vrijetijdsfietsen, fitnessfietsen en cyclocrossfietsen. Een triple crank heeft meestal een groot kettingblad met 50 tanden, dan één met 39 tanden en de kleinste met 30 tanden.
De kettingbladen aan de voorkant vormen de basis voor het versnellingsbereik, dat vervolgens wordt aangevuld door de cassette aan de achterkant. De cassette bestaat uit meerdere tandwielen, momenteel meestal 11, wat resulteert in 22 versnellingen met een dubbele crank. Groepjes op instapniveau gebruiken ook cassettes met 8-10 versnellingen. Het aantal versnellingen is ook bepalend voor de compatibiliteit - je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een ketting van een 11-speed aandrijving vervangen door een ketting van een 8-speed aandrijving. Het is het beste om trouw te blijven aan de groepset en de aandrijfcomponenten niet te mixen voor maximale prestaties.
De tandwielen van een 11-speed cassette zijn dunner, zodat het extra aantal versnellingen ook past en tegelijkertijd zorgt voor soepeler schakelen. De meest voorkomende verhoudingen voor racefietscassettes zijn 11-25 en 11-28, waarbij het kleinste tandwiel 11 tanden heeft en het grootste tandwiel 25 of 28 tanden. De tandwielen daartussen zorgen ervoor dat het schakelen van het grootste naar het kleinste tandwiel en omgekeerd zo comfortabel en soepel mogelijk verloopt. Hoe groter het verschil tussen het grootste en kleinste tandwiel, hoe meer de ketting moet bewegen en hoe minder constant de cadans van de fietser is bij het schakelen.
Een racefiets met kleinere kettingbladen en een grote cassette biedt een breder versnellingsbereik en soepelere overbrengingsverhoudingen, terwijl grote kettingbladen en kleinere cassettes zorgen voor hoge snelheden en minder versnellingen.
De crankradius of cranklengte is afhankelijk van de framemaat van de racefiets en de lengte van de fietser. De meeste groepen hebben een crankradius tussen 165mm en 180mm, vaak 170mm of 175mm. Er is veel discussie over "de juiste" crankradius en er is geen pasklare oplossing, maar de belangrijkste factoren bij het kiezen moeten comfort en efficiëntie zijn. Als je last hebt van je knieën, heupen of rug, moet je niet alleen kijken naar de gebruikelijke afmetingen zoals framehoogte en zithoogte, maar ook naar de crankradius.
Het voordeel van een langere crankradius is een hoger koppel door de grotere hefboom en dus meer kracht die op het achterwiel kan worden overgebracht. Hoe langer de crank echter is, hoe moeilijker het is om een efficiënte trapfrequentie te handhaven. Bovendien wordt een langere afstand afgelegd en is het been rechter tijdens het trappen. De bodemvrijheid is natuurlijk lager, waar je op moet letten bij het nemen van bochten.
Een korte crankradius vereist minder energie om de crank te bewegen, maar heeft ook een kleinere hefboom en dus minder koppel. Een indicatie dat de crankradius te kort is, is als je moeite hebt om genoeg aandrijving te genereren op het vlakke, maar geen problemen hebt op de beklimmingen. Korte radii vereisen ook minder flexibiliteit omdat het bewegingsbereik kleiner is. Dit kan echter ook een voordeel zijn voor de rijder, omdat hij een agressievere houding kan aannemen zonder kracht te verliezen.
In deze tabel laten we je zien welke groep het beste bij jou en je eisen past en hoe de hiërarchieën van de modellen van de afzonderlijke merken eruit zien.
De marktleider op het gebied van racefietsgroepen is Shimano. De Japanse onderdelenfabrikant heeft het grootste assortiment en wordt ook gebruikt door de meeste professionele teams in de WorldTour. Met de ontwikkeling van de STI shifters in het begin van de jaren '90 zorgde Shimano voor een revolutie in het schakelen op de racefiets met de compacte combinatie van remhendel en schakelhendel, zodat je met één hand kon schakelen en remmen, wat voorheen niet mogelijk was met de conventionele downtube shifters.
Naast de innovatieve geest, is de compatibiliteit van de individuele groepssets met elkaar ook een van Shimano's kenmerken. De meeste groepen kunnen met elkaar worden gecombineerd zolang ze hetzelfde aantal versnellingen hebben.
Hieronder volgt een overzicht van Shimano racefietsversnellingen inclusief beschrijving en gebruiksmogelijkheden.
De Shimano Claris is het instapmodel van de fabrikant en is met name geschikt voor beginners en recreatieve fietsers. De 8-speed achtercassette wordt vergezeld door een dubbel of driedubbel crankstel, wat resulteert in 16 of 24 versnellingen, afhankelijk van de versie, wat meer dan voldoende is voor deze toepassing. De dubbele crank is verkrijgbaar in een zogenaamde compacte versie, die een kleinere boutcirkel heeft dan gewone cranks en daardoor meer tanden heeft en dus een hoger versnellingsbereik. De compacte crank verbetert de bergcapaciteiten aanzienlijk, zelfs als er één of twee grote tandwielen ontbreken en de sprong tussen twee versnellingen iets groter en dus minder comfortabel is. Om het nieuwelingen gemakkelijker te maken om te beginnen, biedt de Claris schakelhendel een versnellingsindicator en hendels die geoptimaliseerd zijn voor racefietsen met vlak stuur en RapidFire Plus.
Naar de racefietsen met Shimano Claris versnellingen >
De Sora is qua functie en kwaliteit vergelijkbaar met de Claris, maar kan bogen op een extra versnelling met zijn 9-speed cassette. Visueel valt de Sora op met vier kettingbladen in vergelijking met de vijf van de Claris. RapidFire Plus shifters voor Fla Bar racefietsen zijn ook mogelijk.
Naar de racefietsen met Shimano Sora versnellingen >
Met de Shimano Tiagra zijn we in de echte racefiets business. Dankzij de verbeterde prestaties en duurzaamheid is de versnelling met 10-speed cassette te vinden op veel racefietsen en zogenaamde all-road fietsen, waarbij de laatste ook off-road gebruikt kunnen worden. Ook verkrijgbaar met een dubbele of driedubbele crank, is er nog een dubbele optie met de mid-compact crank, die het beste van de twee werelden van compacte en standaard cranks combineert.
Naar de racefietsen met Shimano Tiagra versnellingen >
Voor velen is de Shimano 105 de eerste echt bruikbare racefietsaandrijving als het gaat om competitie. Het is extreem solide, betrouwbaar en heeft vele innovatieve eigenschappen geërfd van duurdere groepssets zoals Ultegra en Dura-Ace. Met een 12-speed cassette heeft de 105 hetzelfde aantal versnellingen als de zojuist genoemde topmodellen, dus je kunt zonder aarzelen upgraden als het zover is. Shimano heeft onlangs de 1:1 crankstelverhouding geïntroduceerd naast het klassieke dubbele crankstel.
De nieuwste generatie R7100 blaast het racefietsen nieuw leven in. De ergonomische hendels met dubbele bediening passen in een breed scala aan handgroottes, terwijl de 1:1 aandrijflijnverhouding uitstekende klimmogelijkheden biedt.
Naar de racefietsen met Shimano 105 versnellingen >
Voor degenen die elektronische groepssets voorheen te duur vonden, maakt Shimano's Di2 met de 105-aandrijving zijn debuut in het middensegment. Vergelijkbaar met de mechanische 105 groep, neemt de 105 Di2 veel eigenschappen over van de top Ultegra Di2 en Dura-Ace Di2 groep. Voor degenen die gewend zijn aan mechanisch schakelen en de ergonomie daarvan, biedt de SHIMANO 105 Di2 een compleet nieuwe racefietservaring.
Naar de racefietsen met Shimano 105 Di2 schakeling >
De Ultegra is voor ambitieuze amateursporters en is qua functionaliteit identiek aan het topmodel Dura-Ace. Alleen op het materiaal moet worden bezuinigd, wat ook leidt tot een hoger gewicht. Daarom worden onderdelen van deze groep ook gebruikt door professionals in het tussenseizoen om kosten te besparen. De Ultegra is alleen verkrijgbaar als Rim Brake en Disc Break versie met een dubbele crank, maar met veel verschillende combinaties van kettingbladen: 52/36, 50/36, 52/34 en 50/34. De kooi van de achterderailleur is langer om plaats te bieden aan het grote 32 mm tandwiel in de cassette. De huidige R8100 versie heeft de kenmerken van de voorganger Dura Ace en is ook geoptimaliseerd.
Naar de racefietsen met Shimano Ultegra versnellingen >
Zoals typerend voor Shimano heeft het elektrische schakelsysteem van de Ultegra Di2 aan het eind en maakt het gebruik van gemotoriseerde signalen in plaats van kabelspanning om te schakelen. De Ultegra Di2 is ongeveer 80 gram zwaarder dan de mechanische versie en heeft dankzij de satellietschakeling het voordeel dat de schakelhendels op twee plaatsen op de fiets kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld aan de binnenkant van het stuur voor sprints en aan de bovenkant van het stuur voor beklimmingen. De nieuwste generaties heten R8150 en R8170.
Naar de racefietsen met Shimano Ultegra Di2 versnellingen >
De Dura-Ace aandrijving is Shimano's referentieklasse. Een materiaalmix van carbon, titanium en hoogwaardig aluminium zorgt voor maximale betrouwbaarheid, terwijl de nauwkeurige fabricage volgens de hoogste normen zorgt voor een onvergelijkbaar schakelgevoel. De Dura-Ace overheerst bij de professionele teams, wat de status van de groep onderstreept in vergelijking met andere topmerken. De Dura-Ace shifters hebben een kortere veerweg en een ergonomischer ontwerp voor nog meer comfort.
Zu den Rennrädern mit Shimano Dura-Ace Schaltung >
De nieuwste Dura-Ace generatie heeft ook enkele updates voor de Di2 versie. Het hoogtepunt is zeker de draadloze communicatie zoals bij de SRAM eTap via ANT+ en Bluetooth. Daarnaast biedt het een draadloze verbinding met de door SHIMANO ontwikkelde E-TUBE PROJECT CYCLIST voor smartphones, waarmee de shifters, snelheid en knoptoewijzingen kunnen worden aangepast. De nieuwe Syncro Shifting technologie is een andere nieuwe functie en neemt automatisch het schakelen op het voorste kettingblad over wanneer de rijder van versnelling verandert.
Naar de racefietsen met Shimano Dura-Ace Di2 schakelsysteem >
SRAM heeft vier racefietsgroepen en staat bekend om zijn bijzonder lichte onderdelen en aandrijvingen. Een ander hoogtepunt van het Amerikaanse bedrijf is de YAW-technologie, waarmee de voorderailleur bij elke versnelling in een boog van positie verandert en dus altijd onder een constante hoek ten opzichte van de ketting staat, wat zorgt voor een directer en nauwkeuriger schakelproces.
SRAM gebruikt Double Tap technologie voor zijn schakelhendels - een schakelhendel waarmee je zowel omhoog als omlaag kunt schakelen. Dit maakt schakelen gemakkelijker en sneller, omdat er niet langer de onhandige en onnatuurlijke beweging is die nodig is bij systemen met twee hendels.
Hieronder volgt een overzicht van de SRAM-aandrijvingen voor racefietsen, inclusief beschrijving en gebruiksmogelijkheden.
Het instapmodel groepset van SRAM biedt een optie voor 10 of 11 tandwielen en een 1x of 2x crank. Een klassieke compacte setup met een 50/34 kettingblad zorgt voor zorgeloos toeren aan het eind van de dag of trainen in je vrije tijd. De 11-32 cassette is ook gericht op beginners en gelegenheidsrijders, omdat het eenvoudige overbrengingsverhoudingen mogelijk maakt; zelfs meer dan een standaard triple crank. Overigens was SRAM de eerste die driedubbele cranks uit het programma haalde, omdat er simpelweg geen behoefte is aan zoveel versnellingen.
Naar de racefietsen met SRAM APEX-aandrijving >.
De SRAM Apex AXS is een van de meest betaalbare racefietsaandrijvingen in het SRAM-assortiment. De nieuwste versie van de APEX AXS groep heeft echter niets te verbergen. Naast de 12-speed transmissie maakt het de sprong naar draadloos schakelen en neemt het veel van de technische functies over van de SRAM Rival AXS groep uit het middensegment. Dankzij een nieuwe 11-44 cassette ben je niet beperkt tot de XDR freehub body - maar kun je de XDR cassettes gebruiken met het 10-speed tandwiel.
Naar de racefietsen met SRAM APEX AXS aandrijving >
De Shimano Rival is vergelijkbaar met de Shimano 105 en maakt ook gebruik van veel van de technische kenmerken van de hogere modellen, maar dan voor een lagere prijs. Vergeleken met de Apex heeft de Rival één versnelling meer in de cassette en een breed versnellingsbereik dankzij de 11-36T. Hij is ook lichter, heeft schijfversies voor hydraulische schijfremmen en biedt meer crankradii (165, 167,5, 170, 172,5 en 175 mm). De dubbele crank is verkrijgbaar in 52/36, 50/34 of 46/36 en de Rival is volledig gemaakt van lichtgewicht aluminium.
Net als de Apex 1 maakt de Rival 1 gebruik van een enkele crank met talloze kettingbladopties, is in vergelijking lichter en heeft een nog grotere cassette in de aanbieding (10-42T).
Naar de racefietsen met SRAM Rival aandrijving >
SRAM biedt de Rival groepset ook aan met de draadloze "eTap" aandrijving. De krachtige en efficiënte 12-speed transmissie zorgt voor een uitgebreid versnellingsbereik en smalle versnellingsstappen. De overbrengingsverhouding kan ook worden aangepast aan de eisen en individuele behoeften. Met de nieuwe AXS Mobile App biedt SRAM de mogelijkheid om je schakelgedrag te controleren en te personaliseren. Het is ook eenvoudig om de laadstatus van de batterij en nieuwe firmware bij te houden.
Naar de racefietsen met SRAM Rival eTap AXS schakelen >
In de Force is het aluminium op sommige plaatsen vervangen door lichter carbon, waardoor de stijfheid en het gewicht zijn verbeterd. De crankradii zijn 165, 170, 172,5, 175 en 177,5mm, de dubbele cranks zijn verkrijgbaar met de standaard 53/39 setup en met compacte opties, waaronder 52/36, 50/34 en 46/36. De groepset is gericht op ambitieuze amateursporters die op zoek zijn naar een extreem lichte, high-performance aandrijving. Net als de Rival is de Force ook compatibel met schijfremmen.
De SRAM Force 1 is SRAM's top single schakelsysteem en wordt vaak gebruikt in de cyclocross sport, maar ook voor criterium racers en triatlon fietsen. Met andere woorden, alle disciplines waar een breed scala aan versnellingen niet nodig is. Er is een breed scala aan kettingbladopties: 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, 52 en 54.
Naar de racefietsen met SRAM Force versnellingen >.
Voor velen het enige betaalbare alternatief voor de Red eTap AXS: Met de Force eTap AXS heeft SRAM kort na de introductie van de Red eTap AXS een beter betaalbaar alternatief toegevoegd voor de ambitieuze hobbyrijder. Deze heeft ook 12 versnellingen en heeft bijna alle functies van zijn grote broer. Het grootste verschil: de Force AXS groepset weegt ongeveer 300 g meer dan de Red. En een volledig geïntegreerde vermogensmeter wordt ook niet meegeleverd.
Naar de racefietsen met SRAM Force eTap AXS schakeling >.
De elite-aandrijving van SRAM heet Red en speelt in dezelfde competitie als de Dura-Ace en de Record/Super-Record van Campagnolo. De Red wordt gebruikt door talloze professionele teams en triatlonatleten en is volgens SRAM het "summum van racefietstechnologie" en de lichtste racefietsgroep op de markt. Het allerbeste carbon is gebruikt en de lagers zijn gemaakt van keramiek. Met ErgoFit zijn de schakelhendels ontworpen voor perfecte ergonomie met verbeterde grip. De crank is een volledig uitgeholde constructie, wat de verhouding stijfheid-gewicht nog verder verbetert ten opzichte van de Force.
De Red eTap van SRAM was het eerste draadloze, elektrische schakelsysteem op de markt en maakt gebruik van een eigen protocol dat communiceert tussen de versnellingshendel en de achterderailleur. De energie komt van kleine, vervangbare batterijen die in de voorderailleur of achterderailleur zijn geplaatst (bereik: ca. 1.000 km, oplaadtijd 45 min). De technologie met schakelhendels links en rechts is afgekeken van Formule 1-racewagens. De linker schakelhendel schakelt naar beneden, de rechter naar boven en beide bewegen samen de voorderailleur. Ondanks het ontbreken van kabels is het gewicht van de elektrische groep hoger dan dat van de mechanische Red.
Satelliet shifters zoals de Shimano Dura-Ace Di2 kunnen overal op het stuur worden gemonteerd in de vorm van zogenaamde blips. De normale shifters zijn voorzien van ErgoBlade technologie en zijn breder voor betere controle.
De gloednieuwe SRAM eTap AXS is een draadloze 12-speed aandrijving met het eigen SRAM "AXS" protocol, dat bliksemsnelle en veilige communicatie mogelijk maakt tussen de shifter en de achterderailleur. De nieuwe 12-speed cassette vergroot het versnellingsbereik en zou ook het schakelen moeten verbeteren. Ook nieuw is een klein tandwiel met slechts 10 tanden, waarvoor echter een XDR freehub body nodig is. De SRAM Red cassette is speciaal ontwikkeld voor de eisen van elektronisch schakelen en biedt de grootst mogelijke gewichtsbesparing dankzij het ontwerp uit één stuk.
Naar de racefietsen met SRAM Red eTap AXS aandrijving >.
Campagnolo is het oudste nog in productie zijnde bedrijf dat gespecialiseerd is in racefietsgroepen. De Italianen maken al meer dan 80 jaar innovatieve producten voor professionals en hebben daarom een grote reputatie in de professionele sport, ook op romantisch gebied. Campagnolo heeft altijd gestaan voor traditie en gepassioneerde high-end producten.
De fabrikant uit Vicenza heeft vijf racefietsgroepen in zijn assortiment en begint bij een aanzienlijk hoger prijspunt dan de concurrentie. Daarom zul je Campagnolo aandrijvingen meestal niet aantreffen op goedkopere racefietsen op instapniveau. Een bijzonder kenmerk van de Italianen is de ergonomie van de schakelhendels: een enkele hendel achter de remhendel maakt terugschakelen mogelijk, terwijl een kleine hendel op duimhoogte omhoog schakelt. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om uit de versnelling te schakelen.
Hieronder volgt een overzicht van Campagnolo racefietsgroepen, inclusief beschrijvingen en toepassingsgebieden.
Het instapmodel van Campagnolo heet Veloce en komt ongeveer overeen met de Shimano Tiagra/105 en de SRAM Rival. Het heeft dus niets te maken met vrijetijdsfietsen of fitnessfietsen - Campagnolo begeeft zich rechtstreeks op het gebied van racefietsen. De Veloce wordt geleverd met een 10-speed cassette en is verkrijgbaar met twee dubbele cranks (Compact en Standard). De beschikbare crankradius is 170, 172,5 en 175 mm. Met de Power-Shift functie kun je met één keer schakelen drie versnellingen tegelijk schakelen. 2
Centaur is de nieuwste racefietsgroep van Campagnolo en verbetert zijn voorganger Veloce met talloze nieuwe functies en details. Het doel was om een betaalbare instapgroep te maken met prestaties die allesbehalve instap zijn. Het nieuwe model is nu verkrijgbaar als 11-speed groepset en wordt geleverd met een breed scala aan overbrengingsverhoudingen, cranks die op alle kettingbladen passen, twee verschillende kleuren (zwart en zilver) en, op verzoek, bijpassende wielen. Terwijl de functionaliteit gericht is op de Potenza, ligt de Centaur visueel meer op het terrein van Chorus en Record. Vooral het innovatieve 4-armige cranksetontwerp geeft de groep een bijzonder elegante uitstraling. De doelgroep voor het nieuwe model bestaat waarschijnlijk uit vrijetijdsfietsers en nieuwkomers op de weg. De kettingbladen zijn verkrijgbaar in 50/34 en 52/36, met 11-29T, 11-32T en 12-32T cassette-opties.
Naar de racefietsen met Campagnolo Centaur versnellingen >.
De eerste 11-speed groep in het Campagnolo assortiment werd eind 2016 vervangen door de Potenza.
De Potenza is Campagnolo's nieuwe antwoord op Shimano's Ultegra en SRAM's Force en wordt geleverd met vier crankarmen en een nieuw ontwerp voor de voorderailleur en achterderailleur, dat het schakelen moet verbeteren. De functionaliteit komt overeen met de topgroepen Chorus, Record en Super Record, waarbij de Potenza iets goedkoper is vanwege de gunstigere materiaalmix. Het nieuwe ontwerp maakt een 11-32 cassette achter mogelijk, zodat
De Chorus is de budgetversie van de top Super Record groepset, maar in vergelijking daarmee niet echt goedkoop. Dankzij het hoge carbongehalte is de Chorus te vinden op fietsen die rond de € 3.500 kosten en maakt hij gebruik van dezelfde cranks als de Potenza. Ook hier worden alleen de drie crankradii 165, 170, 172,5 en 175mm aangeboden.
Naar de racefietsen met Campagnolo Chorus aandrijving >.
De Chorus EPS is het betaalbare elektrische schakelsysteem van Campagnolo, waarbij EPS staat voor Electronic Power Shift. Het precieze schakelproces kan on-the-fly worden aangepast door de rijder, terwijl je met de modusknop van het systeem de batterijstatus kunt bekijken, de voorderailleur en achterderailleur kunt afstellen en de neutraalstand kunt instellen.
Met de Record zitten we op één lijn met de Dura-Ace van Shimano. Qua materialen ligt de nadruk hier op carbon en hoogwaardig aluminium, waardoor de Record groepset ultralicht, nauwkeurig en visueel opvallend is. Met de nieuwste generatie voegt Campagnolo nog een versnelling toe en lanceert de 12-speed cassette in de racefietssector. Er zijn ook nieuwe crankstellen met radii van 165mm, 170mm, 172,5 en 175mm en er is keuze uit verbeterde cassettes met 11-29 en 11-32.
Dankzij de MyCampy 3.0 app kan de elektronische versie van de Record-aandrijving worden aangepast aan je eigen wensen. Je kunt ook de verzamelde gegevens over je schakelgedrag uitlezen, inclusief vermogen, snelheid, hartslag en afstand.
Het summum uit de componentensmederij is altijd de Super Record geweest, "de maximale evolutionaire en technologische expressie van een mechanische aandrijflijn voor fietsen". De verschillen met de Record zijn visueel nauwelijks waarneembaar. Het gebruik van titanium elementen en keramische lagers brengt het gewicht nog verder omlaag en verhoogt de efficiëntie, uiteraard ten koste van een hogere prijs. Samen met de nieuwe Record heeft ook de Super Record de 12-speed update gekregen en is verkrijgbaar met dezelfde crankopties en cassettes. Het grootste verschil zit hem nog steeds in de gebruikte materialen en dus het gewicht: de velgremversie van de Super Record weegt 172 gram minder dan de Record.
De mechanische verfijning van de Super Record gecombineerd met maximale precisie dankzij EPS - dat is de Super Record EPS. Net als bij de Record EPS is nu de nieuwe 12-speed aandrijving beschikbaar.
Naar de racefietsen met Campagnolo Super Record EPS aandrijving >.
De Shimano groepset, die in 2023 opnieuw wordt ontworpen, is een hybride groepset die een tussenpositie zal innemen tussen MTB en weg en voornamelijk gericht is op gravelbikers. De GRX heeft zijn eigen groepshiërarchie, met de RX820, die ongeveer gelijk is aan de Ultegra, de RX600 (105) en de betaalbare RX400 (Tiagra). Als je van onder naar boven werkt, krijg je een 12-speed cassette in plaats van 11-speed, lichtere onderdelen en een Di2-optie.
Naar de racefietsen met Shimano GRX aandrijving >
Het weghoogtepunt op Eurobike 2018: De Rotor 1x13 is de eerste aandrijving met een 13-speed cassette en heeft met zijn 1x13 configuratie naar verluidt hetzelfde versnellingsbereik als een traditioneel 53/39 crankstel gekoppeld aan een 11-28T cassette. Een ander hoogtepunt is de aandrijving van de groep zelf: de Rotor 1x13 werkt uitsluitend hydraulisch en vereist daarom ook plat gemonteerde schijfremmen.
De Italiaanse componentenexperts van FSA staan in de scene vooral bekend om hun OEM-producten en hebben de kans niet voorbij laten gaan om hun eigen elektronische schakelsysteem op de markt te brengen. Net als bij de SRAM eTap AXS is het schakelproces volledig draadloos. Voor de overdracht wordt een ANT+/Bluettooth Smart-protocol gebruikt. FSA biedt momenteel echter alleen een 2x11 set-up.
Heb je geen idee waar je moet beginnen met het zoeken naar je nieuwe fiets? Vraag het dan gewoon aan onze fietsadviseur - vind uw nieuwe droomfiets in vier eenvoudige stappen.
SRAM heeft vier racefietsgroepen en staat bekend om zijn bijzonder lichte onderdelen en aandrijvingen. Een ander hoogtepunt van het Amerikaanse bedrijf is de YAW-technologie, waarmee de voorderailleur bij elke versnelling in een boog van positie verandert en dus altijd onder een constante hoek ten opzichte van de ketting staat, wat zorgt voor een directer en nauwkeuriger schakelproces.
SRAM gebruikt Double Tap technologie voor zijn schakelhendels - een schakelhendel waarmee je zowel omhoog als omlaag kunt schakelen. Dit maakt schakelen gemakkelijker en sneller, omdat er niet langer de onhandige en onnatuurlijke beweging is die nodig is bij systemen met twee hendels.
Hieronder volgt een overzicht van de SRAM-aandrijvingen voor racefietsen, inclusief beschrijving en gebruiksmogelijkheden.
Het instapmodel groepset van SRAM biedt een optie voor 10 of 11 tandwielen en een 1x of 2x crank. Een klassieke compacte setup met een 50/34 kettingblad zorgt voor zorgeloos toeren aan het eind van de dag of trainen in je vrije tijd. De 11-32 cassette is ook gericht op beginners en gelegenheidsrijders, omdat het eenvoudige overbrengingsverhoudingen mogelijk maakt; zelfs meer dan een standaard triple crank. Overigens was SRAM de eerste die driedubbele cranks uit het programma haalde, omdat er simpelweg geen behoefte is aan zoveel versnellingen.
Naar de racefietsen met SRAM APEX-aandrijving >.
De SRAM Apex AXS is een van de meest betaalbare racefietsaandrijvingen in het SRAM-assortiment. De nieuwste versie van de APEX AXS groep heeft echter niets te verbergen. Naast de 12-speed transmissie maakt het de sprong naar draadloos schakelen en neemt het veel van de technische functies over van de SRAM Rival AXS groep uit het middensegment. Dankzij een nieuwe 11-44 cassette ben je niet beperkt tot de XDR freehub body - maar kun je de XDR cassettes gebruiken met het 10-speed tandwiel.
Naar de racefietsen met SRAM APEX AXS aandrijving >
De Shimano Rival is vergelijkbaar met de Shimano 105 en maakt ook gebruik van veel van de technische kenmerken van de hogere modellen, maar dan voor een lagere prijs. Vergeleken met de Apex heeft de Rival één versnelling meer in de cassette en een breed versnellingsbereik dankzij de 11-36T. Hij is ook lichter, heeft schijfversies voor hydraulische schijfremmen en biedt meer crankradii (165, 167,5, 170, 172,5 en 175 mm). De dubbele crank is verkrijgbaar in 52/36, 50/34 of 46/36 en de Rival is volledig gemaakt van lichtgewicht aluminium.
Net als de Apex 1 maakt de Rival 1 gebruik van een enkele crank met talloze kettingbladopties, is in vergelijking lichter en heeft een nog grotere cassette in de aanbieding (10-42T).
Naar de racefietsen met SRAM Rival aandrijving >
SRAM biedt de Rival groepset ook aan met de draadloze "eTap" aandrijving. De krachtige en efficiënte 12-speed transmissie zorgt voor een uitgebreid versnellingsbereik en smalle versnellingsstappen. De overbrengingsverhouding kan ook worden aangepast aan de eisen en individuele behoeften. Met de nieuwe AXS Mobile App biedt SRAM de mogelijkheid om je schakelgedrag te controleren en te personaliseren. Het is ook eenvoudig om de laadstatus van de batterij en nieuwe firmware bij te houden.
Naar de racefietsen met SRAM Rival eTap AXS schakelen >
In de Force is het aluminium op sommige plaatsen vervangen door lichter carbon, waardoor de stijfheid en het gewicht zijn verbeterd. De crankradii zijn 165, 170, 172,5, 175 en 177,5mm, de dubbele cranks zijn verkrijgbaar met de standaard 53/39 setup en met compacte opties, waaronder 52/36, 50/34 en 46/36. De groepset is gericht op ambitieuze amateursporters die op zoek zijn naar een extreem lichte, high-performance aandrijving. Net als de Rival is de Force ook compatibel met schijfremmen.
De SRAM Force 1 is SRAM's top single schakelsysteem en wordt vaak gebruikt in de cyclocross sport, maar ook voor criterium racers en triatlon fietsen. Met andere woorden, alle disciplines waar een breed scala aan versnellingen niet nodig is. Er is een breed scala aan kettingbladopties: 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, 52 en 54.
Naar de racefietsen met SRAM Force versnellingen >.
Voor velen het enige betaalbare alternatief voor de Red eTap AXS: Met de Force eTap AXS heeft SRAM kort na de introductie van de Red eTap AXS een beter betaalbaar alternatief toegevoegd voor de ambitieuze hobbyrijder. Deze heeft ook 12 versnellingen en heeft bijna alle functies van zijn grote broer. Het grootste verschil: de Force AXS groepset weegt ongeveer 300 g meer dan de Red. En een volledig geïntegreerde vermogensmeter wordt ook niet meegeleverd.
Naar de racefietsen met SRAM Force eTap AXS schakeling >.
De elite-aandrijving van SRAM heet Red en speelt in dezelfde competitie als de Dura-Ace en de Record/Super-Record van Campagnolo. De Red wordt gebruikt door talloze professionele teams en triatlonatleten en is volgens SRAM het "summum van racefietstechnologie" en de lichtste racefietsgroep op de markt. Het allerbeste carbon is gebruikt en de lagers zijn gemaakt van keramiek. Met ErgoFit zijn de schakelhendels ontworpen voor perfecte ergonomie met verbeterde grip. De crank is een volledig uitgeholde constructie, wat de verhouding stijfheid-gewicht nog verder verbetert ten opzichte van de Force.
De Red eTap van SRAM was het eerste draadloze, elektrische schakelsysteem op de markt en maakt gebruik van een eigen protocol dat communiceert tussen de versnellingshendel en de achterderailleur. De energie komt van kleine, vervangbare batterijen die in de voorderailleur of achterderailleur zijn geplaatst (bereik: ca. 1.000 km, oplaadtijd 45 min). De technologie met schakelhendels links en rechts is afgekeken van Formule 1-racewagens. De linker schakelhendel schakelt naar beneden, de rechter naar boven en beide bewegen samen de voorderailleur. Ondanks het ontbreken van kabels is het gewicht van de elektrische groep hoger dan dat van de mechanische Red.
Satelliet shifters zoals de Shimano Dura-Ace Di2 kunnen overal op het stuur worden gemonteerd in de vorm van zogenaamde blips. De normale shifters zijn voorzien van ErgoBlade technologie en zijn breder voor betere controle.
De gloednieuwe SRAM eTap AXS is een draadloze 12-speed aandrijving met het eigen SRAM "AXS" protocol, dat bliksemsnelle en veilige communicatie mogelijk maakt tussen de shifter en de achterderailleur. De nieuwe 12-speed cassette vergroot het versnellingsbereik en zou ook het schakelen moeten verbeteren. Ook nieuw is een klein tandwiel met slechts 10 tanden, waarvoor echter een XDR freehub body nodig is. De SRAM Red cassette is speciaal ontwikkeld voor de eisen van elektronisch schakelen en biedt de grootst mogelijke gewichtsbesparing dankzij het ontwerp uit één stuk.
Naar de racefietsen met SRAM Red eTap AXS aandrijving >.
Campagnolo is het oudste nog in productie zijnde bedrijf dat gespecialiseerd is in racefietsgroepen. De Italianen maken al meer dan 80 jaar innovatieve producten voor professionals en hebben daarom een grote reputatie in de professionele sport, ook op romantisch gebied. Campagnolo heeft altijd gestaan voor traditie en gepassioneerde high-end producten.
De fabrikant uit Vicenza heeft vijf racefietsgroepen in zijn assortiment en begint bij een aanzienlijk hoger prijspunt dan de concurrentie. Daarom zul je Campagnolo aandrijvingen meestal niet aantreffen op goedkopere racefietsen op instapniveau. Een bijzonder kenmerk van de Italianen is de ergonomie van de schakelhendels: een enkele hendel achter de remhendel maakt terugschakelen mogelijk, terwijl een kleine hendel op duimhoogte omhoog schakelt. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om uit de versnelling te schakelen.
Hieronder volgt een overzicht van Campagnolo racefietsgroepen, inclusief beschrijvingen en toepassingsgebieden.
Het instapmodel van Campagnolo heet Veloce en komt ongeveer overeen met de Shimano Tiagra/105 en de SRAM Rival. Het heeft dus niets te maken met vrijetijdsfietsen of fitnessfietsen - Campagnolo begeeft zich rechtstreeks op het gebied van racefietsen. De Veloce wordt geleverd met een 10-speed cassette en is verkrijgbaar met twee dubbele cranks (Compact en Standard). De beschikbare crankradius is 170, 172,5 en 175 mm. Met de Power-Shift functie kun je met één keer schakelen drie versnellingen tegelijk schakelen. 2
Centaur is de nieuwste racefietsgroep van Campagnolo en verbetert zijn voorganger Veloce met talloze nieuwe functies en details. Het doel was om een betaalbare instapgroep te maken met prestaties die allesbehalve instap zijn. Het nieuwe model is nu verkrijgbaar als 11-speed groepset en wordt geleverd met een breed scala aan overbrengingsverhoudingen, cranks die op alle kettingbladen passen, twee verschillende kleuren (zwart en zilver) en, op verzoek, bijpassende wielen. Terwijl de functionaliteit gericht is op de Potenza, ligt de Centaur visueel meer op het terrein van Chorus en Record. Vooral het innovatieve 4-armige cranksetontwerp geeft de groep een bijzonder elegante uitstraling. De doelgroep voor het nieuwe model bestaat waarschijnlijk uit vrijetijdsfietsers en nieuwkomers op de weg. De kettingbladen zijn verkrijgbaar in 50/34 en 52/36, met 11-29T, 11-32T en 12-32T cassette-opties.
Naar de racefietsen met Campagnolo Centaur versnellingen >.
De eerste 11-speed groep in het Campagnolo assortiment werd eind 2016 vervangen door de Potenza.
De Potenza is Campagnolo's nieuwe antwoord op Shimano's Ultegra en SRAM's Force en wordt geleverd met vier crankarmen en een nieuw ontwerp voor de voorderailleur en achterderailleur, dat het schakelen moet verbeteren. De functionaliteit komt overeen met de topgroepen Chorus, Record en Super Record, waarbij de Potenza iets goedkoper is vanwege de gunstigere materiaalmix. Het nieuwe ontwerp maakt een 11-32 cassette achter mogelijk, zodat
De Chorus is de budgetversie van de top Super Record groepset, maar in vergelijking daarmee niet echt goedkoop. Dankzij het hoge carbongehalte is de Chorus te vinden op fietsen die rond de € 3.500 kosten en maakt hij gebruik van dezelfde cranks als de Potenza. Ook hier worden alleen de drie crankradii 165, 170, 172,5 en 175mm aangeboden.
Naar de racefietsen met Campagnolo Chorus aandrijving >.
De Chorus EPS is het betaalbare elektrische schakelsysteem van Campagnolo, waarbij EPS staat voor Electronic Power Shift. Het precieze schakelproces kan on-the-fly worden aangepast door de rijder, terwijl je met de modusknop van het systeem de batterijstatus kunt bekijken, de voorderailleur en achterderailleur kunt afstellen en de neutraalstand kunt instellen.
Met de Record zitten we op één lijn met de Dura-Ace van Shimano. Qua materialen ligt de nadruk hier op carbon en hoogwaardig aluminium, waardoor de Record groepset ultralicht, nauwkeurig en visueel opvallend is. Met de nieuwste generatie voegt Campagnolo nog een versnelling toe en lanceert de 12-speed cassette in de racefietssector. Er zijn ook nieuwe crankstellen met radii van 165mm, 170mm, 172,5 en 175mm en er is keuze uit verbeterde cassettes met 11-29 en 11-32.
Dankzij de MyCampy 3.0 app kan de elektronische versie van de Record-aandrijving worden aangepast aan je eigen wensen. Je kunt ook de verzamelde gegevens over je schakelgedrag uitlezen, inclusief vermogen, snelheid, hartslag en afstand.
Het summum uit de componentensmederij is altijd de Super Record geweest, "de maximale evolutionaire en technologische expressie van een mechanische aandrijflijn voor fietsen". De verschillen met de Record zijn visueel nauwelijks waarneembaar. Het gebruik van titanium elementen en keramische lagers brengt het gewicht nog verder omlaag en verhoogt de efficiëntie, uiteraard ten koste van een hogere prijs. Samen met de nieuwe Record heeft ook de Super Record de 12-speed update gekregen en is verkrijgbaar met dezelfde crankopties en cassettes. Het grootste verschil zit hem nog steeds in de gebruikte materialen en dus het gewicht: de velgremversie van de Super Record weegt 172 gram minder dan de Record.
De mechanische verfijning van de Super Record gecombineerd met maximale precisie dankzij EPS - dat is de Super Record EPS. Net als bij de Record EPS is nu de nieuwe 12-speed aandrijving beschikbaar.
Naar de racefietsen met Campagnolo Super Record EPS aandrijving >.
De Shimano groepset, die in 2023 opnieuw wordt ontworpen, is een hybride groepset die een tussenpositie zal innemen tussen MTB en weg en voornamelijk gericht is op gravelbikers. De GRX heeft zijn eigen groepshiërarchie, met de RX820, die ongeveer gelijk is aan de Ultegra, de RX600 (105) en de betaalbare RX400 (Tiagra). Als je van onder naar boven werkt, krijg je een 12-speed cassette in plaats van 11-speed, lichtere onderdelen en een Di2-optie.
Naar de racefietsen met Shimano GRX aandrijving >
Het weghoogtepunt op Eurobike 2018: De Rotor 1x13 is de eerste aandrijving met een 13-speed cassette en heeft met zijn 1x13 configuratie naar verluidt hetzelfde versnellingsbereik als een traditioneel 53/39 crankstel gekoppeld aan een 11-28T cassette. Een ander hoogtepunt is de aandrijving van de groep zelf: de Rotor 1x13 werkt uitsluitend hydraulisch en vereist daarom ook plat gemonteerde schijfremmen.
De Italiaanse componentenexperts van FSA staan in de scene vooral bekend om hun OEM-producten en hebben de kans niet voorbij laten gaan om hun eigen elektronische schakelsysteem op de markt te brengen. Net als bij de SRAM eTap AXS is het schakelproces volledig draadloos. Voor de overdracht wordt een ANT+/Bluettooth Smart-protocol gebruikt. FSA biedt momenteel echter alleen een 2x11 set-up.