Domme vraag, maar wat is een moderne mountainbike zonder groepset? Nou, letterlijk alleen een frame, vork (en schokdemper), wielen en balhoofdcomponenten, maar niet echt een functionele MTB. Dit komt omdat het schakelsysteem in feite de aandrijving van de fiets is en bestaat uit de crank op de trapas, kettingbladen aan de voorkant, de ketting, de cassette aan de achterkant, de achterderailleur, een voorderailleur (met twee of meer kettingbladen) en de shifters. Daarnaast omvatten de aandrijfgroepen op een mountainbike ook de remmen en remhendels.
Bij het kiezen van de juiste groepset of MTB-aandrijving geldt het basisprincipe: hoe meer je erin stopt, hoe meer je krijgt - groepssets in hogere prijsklassen zijn efficiënter, duurzamer en maken soepeler schakelen mogelijk, en dat alles bij een lager gewicht. In deze blogpost leggen we de basisprincipes van groupsets uit, leggen we uit hoe ze zijn opgebouwd en hoe ze werken en vatten we de verschillen en hiërarchie van de afzonderlijke modellen van Shimano en SRAM samen. Dit maakt het voor jou gemakkelijker om te beslissen welke groepset op jouw (nieuwe) mountainbike gemonteerd moet worden.
Lees meer > MTB gids - De grote mountainbike koopgids
Hier begint de krachtoverbrenging. De pedalen bevinden zich op de cranks van de trapas en worden gebruikt om de aandrijfeenheid in beweging te zetten. De trapas bestaat uit de crankarmen, kettingring of kettingbladen en de as die de twee cranks verbindt.
Het aantal kettingbladen geeft informatie over het aantal versnellingen dat beschikbaar is aan de voorkant van je mountainbike. De huidige trend gaat meer in de richting van "less is more", d.w.z. weg van drie kettingbladen, die nog steeds voornamelijk te vinden zijn op instapmodellen, en in de richting van enkele en dubbele cranks met één of twee kettingbladen.
De lengte van de crankarmen is net zo variabel als op een racefiets, maar varieert niet zo sterk. De crankarmlengte is bepalend voor de hefboomlengte bij het trappen en dus voor de efficiëntie van de krachtoverbrenging. In de regel zijn kleine frames 170 mm lang, middelgrote frames en grotere 175 mm. Downhill-fietsen gebruiken daarentegen kortere crankarmen van ongeveer 165 mm om voldoende bodemvrijheid te garanderen.
De cranks zijn bevestigd aan de trapas, die op zijn beurt is gemonteerd op verschillende trapassen, de trapas. De behuizing verschilt afhankelijk van het ontwerp van de trapas. Momenteel geven fabrikanten steeds meer de voorkeur aan trapasoplossingen met geperste lagerschalen in plaats van bijvoorbeeld de lagers met BSA schroefdraad, die zelfs na vele jaren nog steeds gebaseerd zijn op de Shimano Hollowtech standaard. De BB30 en BB90 (vaak ook BB86 en BB92) standaarden hebben de overhand voor press-fit lagers.
De cassette bestaat uit verschillende tandwielen, ook wel sprockets genoemd, en bevindt zich op het achterwiel van de mountainbike. De cassette bepaalt het aantal versnellingen aan de achterkant, dat meestal tussen 8 en 12 ligt. Samen met de kettingbladen resulteert dit in het totale aantal versnellingen en het versnellingsbereik.
De ketting verbindt de kettingbladen vooraan met de cassette achteraan en is essentieel voor de aandrijving van de mountainbike. Hij is bijna uitsluitend gemaakt van staal en bestaat uit talloze kleine schakels die soepel kunnen draaien maar niet verdraaid kunnen worden.
De achterderailleur en de voorderailleur bewegen de ketting over de kettingringen of de afzonderlijke tandwielen van de cassette. Ze worden meestal aangestuurd door een kabel en zetten het schakelproces in gang door de trekkracht te manipuleren. De achterderailleur kan tijdens zwaar off-road rijden behoorlijk door elkaar worden geschud, geluiden maken en in het ergste geval de ketting laten vallen. De fabrikanten Shimano en SRAM hebben hierop gereageerd en hun achterderailleurs uitgerust met zogenaamde koppelingstechnologieën, die een verhoogde wrijving in de kettinggeleider genereren en zo de kettingspanning tijdens de hele rit verhogen om springende kettingen te voorkomen (vereenvoudigde illustratie in de afbeelding).
Elektronisch schakelen gaat een stap verder en rust de achterderailleur uit met minuscule servomotoren die de schakelbewegingen besturen. Deze hoogwaardige versie van schakelen op een MTB voorkomt slijtage aan de schakelcomponenten door modder, water en andere invloeden, die de schakelprestaties soms merkbaar kunnen verminderen, omdat mechanisch schakelen afhankelijk is van precieze spanning via de kabels. Enkelvoudige derailleurs met maar één kettingring aan de voorkant hebben geen voorderailleur nodig.
De shifters bevinden zich direct op het stuur en zijn je bedieningselement voor het in gang zetten van het schakelproces via de achterderailleur en de voorderailleur. Dit gebeurt via een mechanische kabel of een elektrische impuls. gepubliceerd
Der am weitesten verbreitete Schalthebel-Typ ist der Trigger, bei dem du entweder mit dem Daumen oder mit dem Zeigefinger den Schaltvorgang einleitest. Weniger populär ist aktuell das Grip Shift System, bei dem die Rotation des Griffs das Schalten übernimmt. Shimano und SRAM haben beide eigene Systeme zum Schalten, auf die wir später noch eingehen werden.
Ebenfalls Bestandteil einer Mountainbike Gruppe ist die Bremse. Auch wenn sie in den letzten Jahren immer mehr in eine eigene Kategorie gedrängt wurde, gibt es zu jeder Schaltgruppe die passende Bremse, auch wenn der Trend hier zu einer Kombination verschiedener Komponenten geht. Dies liegt auch an der Evolution von Felgenbremse zur Scheibenbremse, welche mittlerweile an jedem Mountainbike über ca. 400€ zum Standard geworden ist.
MTB schijfremmen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën - hydraulisch en mechanisch. Mechanische schijfremmen zijn de meest voorkomende keuze voor mountainbikes in de lagere prijsklasse en werken, net als de versnellingen, via spanning. Vergeleken met het hydraulische systeem is het systeem niet afgedicht en daardoor gevoeliger voor vuil, roest en andere slijtage. Hydraulische schijfremmen zijn te vinden op duurdere MTB's en ontlenen de technologie aan de auto-industrie. De kracht wordt van de remhendel op de remblokken overgebracht via een afgedicht vloeistofsysteem, dat absoluut onderhoudsarm en eenvoudig te bedienen is.
Net als bij automotoren zorgen de versnellingen op een fiets ervoor dat je vermogen consistent kunt overbrengen over een breed scala aan verhoudingen om hoge snelheden op elke helling mogelijk te maken. Met kleine (lichtere) versnellingen draait het achterwiel minder dan de crank, terwijl met grote versnellingen het achterwiel in één volledige omwenteling verder komt dan de crank.
Belangrijk voor mountainbiken om goede vooruitgang te boeken op extreme beklimmingen en ruige passages. Daarom gebruiken MTB's speciale overbrengingsverhoudingen die bijzonder geschikt zijn voor dergelijk terrein en niet zulke hoge snelheden toestaan als bijvoorbeeld een racefietsgroep.
Er moet worden benadrukt dat het aantal versnellingen niet hetzelfde is als het versnellingsbereik. Dit laatste verwijst naar het bereik tussen de zwaarste en lichtste versnelling, wat hetzelfde kan zijn voor een MTB met 11 versnellingen als voor een MTB met 30 versnellingen. Het aantal versnellingen daarentegen is simpelweg het berekende aantal beschikbare versnellingen, dat het resultaat is van de vermenigvuldiging van het aantal kettingbladen vooraan en het aantal tandwielen achteraan. Het versnellingsbereik is logischerwijs de belangrijkere parameter, en daarom richten veel fabrikanten zich steeds meer op minder versnellingen en soms zelfs een hoger versnellingsbereik. De voordelen van enkele en dubbele aandrijvingen ten opzichte van drie kettingbladen zijn eenvoudiger bediening, grotere betrouwbaarheid en lagere onderhouds- en servicekosten. Bovendien zijn er bij meerdere kettingbladen altijd redundante tandwielen, zoals bij een 27-speed aandrijving (3x9), die uiteindelijk maar 18 echte tandwielen heeft.
Het aantal tanden op de kettingbladen en tandwielen bepaalt de exacte overbrengingsverhouding. Hoe minder tanden het kettingblad heeft, hoe lager de versnelling. Het omgekeerde geldt voor de achterkant, waar de laagste versnelling de meeste tanden en het grootste tandwiel heeft.Voor de hoogste versnelling geldt: het grootste kettingblad aan de voorkant, het kleinste tandwiel aan de achterkant.
In de MTB-sector is er vaak alleen keuze tussen Shimano en SRAM als het op schakelen aankomt. We geven je een overzicht van de technologieën van de twee concurrenten en de hiërarchieën van de afzonderlijke MTB-aandrijvingen.
Shimano is momenteel marktleider in alle fietssegmenten en heeft het grootste portfolio schakelsystemen voor de MTB-sector. De meeste groepssets zijn zo ontwikkeld dat ze gecombineerd kunnen worden zolang ze hetzelfde aantal versnellingen hebben. De shifters van het Japanse bedrijf maken gebruik van Rapid Fire-technologie, die wordt bediend door de duim en wijsvinger. De technologie maakt het ook mogelijk om met één druk op de knop meerdere versnellingen te schakelen. De huidige topgroepen zijn de nieuwe XTR M9100 en de XTR Di2.
Alle versnellingsgroepen in één oogopslag:
De goedkoopste groep in het Shimano assortiment is geen mountainbike specifieke groep en wordt gebruikt voor zowel instap hardtails als vrijetijdsfietsen, crossfietsen en ATB's. Als materialen worden stalen en kunststof onderdelen gebruikt. Grip Shift en 3x7 versnellingen zijn hier vaak de standaard.
Naar de mountainbikes met Shimano Tourney versnellingen >
Deze instapgroep van Shimano wordt nog steeds af en toe gebruikt op budget mountainbikes, maar is net als de Tourney niet echt geschikt voor off-road gebruik. Je kunt echter wel de Rapid Fire shifters en 3x7 of 3x8 versnellingen verwachten, de nieuwste generatie M2000 biedt zelfs 3x9 versnellingen zoals de hoogwaardigere Acera en Alivio groepssets, een 11-36 cassette en de betere 40-30-22T crankstel evenals Shadow RD technologie, die de achterderailleur lager positioneert.
Naar de mountainbikes met Shimano Altus versnellingen >
Ook nog steeds een instapgroep, maar nu al met 3x8 en 3x9 versnellingen en meer gebruik van lichtgewicht aluminium.
Naar de mountainbikes met Shimano Acera versnellingen >
De topgroep in Shimano's vrijetijdsfietsassortiment is de Alivio, die al enkele technologieën en functies van de speciale MTB-groepen bevat. MTB's op instapniveau en gunstig uitgeruste mountainbikes voor hobbyrijders gebruiken de off-road compatibele Alivio met 3x9 versnellingen. De onderdelen zijn gemaakt van materialen van nog hogere kwaliteit, maar je moet het doen zonder koppelingssysteem.
Naar de mountainbikes met Shimano Alivio versnellingen >
De Shimano Deore is de eerste echt 100% MTB-groep in deze lijst en is gericht op zowel beginners als gevorderden. De misschien wel populairste aandrijving heeft talloze functies en het ontwerp van de SLX- en XT-groepen uit de hogere klasse overgenomen en wordt in de huidige M6000-generatie standaard geleverd met 10 achtertandwielen, een keuze uit twee of drie kettingbladen en hetzelfde versnellingsbereik als zijn grote broers. De remmen zijn ook herzien in de nieuwste generatie en bieden XT-technologie voor een lage prijs. Ook inbegrepen: achterderailleur met koppelingtechnologie. De Deore in de Shadow-uitvoering heeft een achterderailleur met een extreem geminimaliseerd profiel, dat is geoptimaliseerd voor buitensporig trailrijden. Dankzij het platte ontwerp en de constructie met één as raakt de achterderailleur de achtervork niet, zelfs niet onder de ruigste omstandigheden.
Naar de mountainbikes met Shimano Deore versnellingen >
De SLX is het mountainbike-equivalent van de 105 in de racefietssector: het werkpaard onder de MTB-groepen verschilt qua uitrusting en functies slechts weinig van duurdere groepen, maar weegt meer. De huidige generatie van de SLX draagt het achtervoegsel M7100 en heeft een nieuwe 12-speed aandrijving gekregen met een bereik van 10-45 of 10-51 tanden. De RD-M7100-SGS achterderailleur is verkrijgbaar voor 1x en de RD-M7120-SGS voor 2x aandrijving. Beide zijn uitgerust met Shadow RD+ technologie. De SLX heeft in de nieuwste versie ook veel kenmerken van de duurdere XT overgenomen, waaronder de Hollowtech II cranks, Dynamic Chain Engagement en de Hyperglide ketting. In termen van waar voor je geld is dit absoluut de beste keuze voor mountainbikers met een kleiner budget.
Naar de mountainbikes met Shimano SLX versnellingen >
Deze speciale downhill en freeride groep kost ongeveer evenveel als de SLX en is momenteel verkrijgbaar als 1x10 aandrijving. Vergeleken met de enkele SLX-aandrijving heeft de Zee wat van zijn populariteit verloren, maar de robuuste remmen zijn nog steeds erg populair vanwege hun enorme remkracht.
Waarschijnlijk de populairste MTB-groep na de Deore. De XT-groepset (vaak aangeduid als Deore XT) levert eersteklas prestaties in XTR-formaat voor minder geld en een beetje meer gewicht, waardoor het een onmisbaar onderdeel is van het ambitieuze mountainbikesegment. De huidige generatie XT8100 wordt geleverd met een nieuwe 12-speed aandrijving met een bereik van 10-45 of 10-51 tanden, HOLLOWTECH II technologie en de zogenaamde Dynamic Chain Engagement technologie, die ervoor zorgt dat de ketting nog beter op het kettingblad wordt gehouden door de afwisselend bredere en smallere tanden.
Naar de mountainbikes met Shimano Deore XT versnellingen >
De elektronische versie van de XT maakt gebruik van elektronisch gestuurde servomotoren om het schakelproces direct bij de achterderailleur in gang te zetten. De schakelprocessen zijn dienovereenkomstig nauwkeurig en razendsnel, maar ten koste van een hoger gewicht en natuurlijk een hogere prijs. Een ander voordeel: eenmaal goed afgesteld, is er geen verdere afstelling nodig. De uitrusting is grotendeels hetzelfde als bij de mechanische XT.
Shimano's meesterklasse heet XTR en bestaat uit een mix van carbon onderdelen, titanium en hoogwaardig aluminium. Dit zorgt voor de perfecte balans tussen betrouwbaarheid en lichtheid. De XTR RapidFire Plus shifters werken nog soepeler dankzij interne lagers en de toleranties zijn tot een minimum beperkt om maximale prestaties te garanderen. Qua prijs is de XTR aanzienlijk duurder dan de XT, ook al zijn de schakelprestaties en het gewicht slechts iets beter. De nieuwste versie van 2018 heeft nieuwe functies: Naast de langverwachte 1x12 XTR biedt de M9100 ook verbeterde remmen, nieuwe schakelhendels en speciale versnellingen voor crosscountry- en enduro-racers. De nieuwe XTR is momenteel echter niet compatibel met andere Shimano onderdelen. Ook met Shadow achterderailleur.
Naar de mountainbikes met Shimano XTR versnellingen >
Op hetzelfde niveau als de XTR, maar dan voor downhillers, is de Saint. De 1x10 MTB-aandrijving wordt bijzonder hard gepusht in de professionele wereldbekerwedstrijden en is de eerste keuze voor professionele downhill-atleten.
Naar de mountainbikes met Shimano Saint versnellingen >
Het hoogtepunt van Shimano's MTB-aandrijving is niet langer de XTR, maar de elektronische XTR Di2. De hogere precisie en efficiëntie is ook merkbaar in de topgroep, die in totaal lichter is dan de XT Di2, maar zwaarder dan de XTR. De XTR Di2 wacht echter nog op een update, want de M9100 zal voorlopig niet als Di2 verkrijgbaar zijn.
Heb je geen idee waar je moet beginnen met het zoeken naar je nieuwe fiets? Vraag het dan gewoon aan onze fietsadviseur - vind uw nieuwe droomfiets in vier eenvoudige stappen.
De ketting verbindt de kettingbladen vooraan met de cassette achteraan en is essentieel voor de aandrijving van de mountainbike. Hij is bijna uitsluitend gemaakt van staal en bestaat uit talloze kleine schakels die soepel kunnen draaien maar niet verdraaid kunnen worden.
De achterderailleur en de voorderailleur bewegen de ketting over de kettingringen of de afzonderlijke tandwielen van de cassette. Ze worden meestal aangestuurd door een kabel en zetten het schakelproces in gang door de trekkracht te manipuleren. De achterderailleur kan tijdens zwaar off-road rijden behoorlijk door elkaar worden geschud, geluiden maken en in het ergste geval de ketting laten vallen. De fabrikanten Shimano en SRAM hebben hierop gereageerd en hun achterderailleurs uitgerust met zogenaamde koppelingstechnologieën, die een verhoogde wrijving in de kettinggeleider genereren en zo de kettingspanning tijdens de hele rit verhogen om springende kettingen te voorkomen (vereenvoudigde illustratie in de afbeelding).
Elektronisch schakelen gaat een stap verder en rust de achterderailleur uit met minuscule servomotoren die de schakelbewegingen besturen. Deze hoogwaardige versie van schakelen op een MTB voorkomt slijtage aan de schakelcomponenten door modder, water en andere invloeden, die de schakelprestaties soms merkbaar kunnen verminderen, omdat mechanisch schakelen afhankelijk is van precieze spanning via de kabels. Enkelvoudige derailleurs met maar één kettingring aan de voorkant hebben geen voorderailleur nodig.
De shifters bevinden zich direct op het stuur en zijn je bedieningselement voor het in gang zetten van het schakelproces via de achterderailleur en de voorderailleur. Dit gebeurt via een mechanische kabel of een elektrische impuls. gepubliceerd
Der am weitesten verbreitete Schalthebel-Typ ist der Trigger, bei dem du entweder mit dem Daumen oder mit dem Zeigefinger den Schaltvorgang einleitest. Weniger populär ist aktuell das Grip Shift System, bei dem die Rotation des Griffs das Schalten übernimmt. Shimano und SRAM haben beide eigene Systeme zum Schalten, auf die wir später noch eingehen werden.
Ebenfalls Bestandteil einer Mountainbike Gruppe ist die Bremse. Auch wenn sie in den letzten Jahren immer mehr in eine eigene Kategorie gedrängt wurde, gibt es zu jeder Schaltgruppe die passende Bremse, auch wenn der Trend hier zu einer Kombination verschiedener Komponenten geht. Dies liegt auch an der Evolution von Felgenbremse zur Scheibenbremse, welche mittlerweile an jedem Mountainbike über ca. 400€ zum Standard geworden ist.
MTB schijfremmen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën - hydraulisch en mechanisch. Mechanische schijfremmen zijn de meest voorkomende keuze voor mountainbikes in de lagere prijsklasse en werken, net als de versnellingen, via spanning. Vergeleken met het hydraulische systeem is het systeem niet afgedicht en daardoor gevoeliger voor vuil, roest en andere slijtage. Hydraulische schijfremmen zijn te vinden op duurdere MTB's en ontlenen de technologie aan de auto-industrie. De kracht wordt van de remhendel op de remblokken overgebracht via een afgedicht vloeistofsysteem, dat absoluut onderhoudsarm en eenvoudig te bedienen is.
Net als bij automotoren zorgen de versnellingen op een fiets ervoor dat je vermogen consistent kunt overbrengen over een breed scala aan verhoudingen om hoge snelheden op elke helling mogelijk te maken. Met kleine (lichtere) versnellingen draait het achterwiel minder dan de crank, terwijl met grote versnellingen het achterwiel in één volledige omwenteling verder komt dan de crank.
Belangrijk voor mountainbiken om goede vooruitgang te boeken op extreme beklimmingen en ruige passages. Daarom gebruiken MTB's speciale overbrengingsverhoudingen die bijzonder geschikt zijn voor dergelijk terrein en niet zulke hoge snelheden toestaan als bijvoorbeeld een racefietsgroep.
Er moet worden benadrukt dat het aantal versnellingen niet hetzelfde is als het versnellingsbereik. Dit laatste verwijst naar het bereik tussen de zwaarste en lichtste versnelling, wat hetzelfde kan zijn voor een MTB met 11 versnellingen als voor een MTB met 30 versnellingen. Het aantal versnellingen daarentegen is simpelweg het berekende aantal beschikbare versnellingen, dat het resultaat is van de vermenigvuldiging van het aantal kettingbladen vooraan en het aantal tandwielen achteraan. Het versnellingsbereik is logischerwijs de belangrijkere parameter, en daarom richten veel fabrikanten zich steeds meer op minder versnellingen en soms zelfs een hoger versnellingsbereik. De voordelen van enkele en dubbele aandrijvingen ten opzichte van drie kettingbladen zijn eenvoudiger bediening, grotere betrouwbaarheid en lagere onderhouds- en servicekosten. Bovendien zijn er bij meerdere kettingbladen altijd redundante tandwielen, zoals bij een 27-speed aandrijving (3x9), die uiteindelijk maar 18 echte tandwielen heeft.
Het aantal tanden op de kettingbladen en tandwielen bepaalt de exacte overbrengingsverhouding. Hoe minder tanden het kettingblad heeft, hoe lager de versnelling. Het omgekeerde geldt voor de achterkant, waar de laagste versnelling de meeste tanden en het grootste tandwiel heeft.Voor de hoogste versnelling geldt: het grootste kettingblad aan de voorkant, het kleinste tandwiel aan de achterkant.
In de MTB-sector is er vaak alleen keuze tussen Shimano en SRAM als het op schakelen aankomt. We geven je een overzicht van de technologieën van de twee concurrenten en de hiërarchieën van de afzonderlijke MTB-aandrijvingen.
Shimano is momenteel marktleider in alle fietssegmenten en heeft het grootste portfolio schakelsystemen voor de MTB-sector. De meeste groepssets zijn zo ontwikkeld dat ze gecombineerd kunnen worden zolang ze hetzelfde aantal versnellingen hebben. De shifters van het Japanse bedrijf maken gebruik van Rapid Fire-technologie, die wordt bediend door de duim en wijsvinger. De technologie maakt het ook mogelijk om met één druk op de knop meerdere versnellingen te schakelen. De huidige topgroepen zijn de nieuwe XTR M9100 en de XTR Di2.
Alle versnellingsgroepen in één oogopslag:
De goedkoopste groep in het Shimano assortiment is geen mountainbike specifieke groep en wordt gebruikt voor zowel instap hardtails als vrijetijdsfietsen, crossfietsen en ATB's. Als materialen worden stalen en kunststof onderdelen gebruikt. Grip Shift en 3x7 versnellingen zijn hier vaak de standaard.
Naar de mountainbikes met Shimano Tourney versnellingen >
Deze instapgroep van Shimano wordt nog steeds af en toe gebruikt op budget mountainbikes, maar is net als de Tourney niet echt geschikt voor off-road gebruik. Je kunt echter wel de Rapid Fire shifters en 3x7 of 3x8 versnellingen verwachten, de nieuwste generatie M2000 biedt zelfs 3x9 versnellingen zoals de hoogwaardigere Acera en Alivio groepssets, een 11-36 cassette en de betere 40-30-22T crankstel evenals Shadow RD technologie, die de achterderailleur lager positioneert.
Naar de mountainbikes met Shimano Altus versnellingen >
Ook nog steeds een instapgroep, maar nu al met 3x8 en 3x9 versnellingen en meer gebruik van lichtgewicht aluminium.
Naar de mountainbikes met Shimano Acera versnellingen >
De topgroep in Shimano's vrijetijdsfietsassortiment is de Alivio, die al enkele technologieën en functies van de speciale MTB-groepen bevat. MTB's op instapniveau en gunstig uitgeruste mountainbikes voor hobbyrijders gebruiken de off-road compatibele Alivio met 3x9 versnellingen. De onderdelen zijn gemaakt van materialen van nog hogere kwaliteit, maar je moet het doen zonder koppelingssysteem.
Naar de mountainbikes met Shimano Alivio versnellingen >
De Shimano Deore is de eerste echt 100% MTB-groep in deze lijst en is gericht op zowel beginners als gevorderden. De misschien wel populairste aandrijving heeft talloze functies en het ontwerp van de SLX- en XT-groepen uit de hogere klasse overgenomen en wordt in de huidige M6000-generatie standaard geleverd met 10 achtertandwielen, een keuze uit twee of drie kettingbladen en hetzelfde versnellingsbereik als zijn grote broers. De remmen zijn ook herzien in de nieuwste generatie en bieden XT-technologie voor een lage prijs. Ook inbegrepen: achterderailleur met koppelingtechnologie. De Deore in de Shadow-uitvoering heeft een achterderailleur met een extreem geminimaliseerd profiel, dat is geoptimaliseerd voor buitensporig trailrijden. Dankzij het platte ontwerp en de constructie met één as raakt de achterderailleur de achtervork niet, zelfs niet onder de ruigste omstandigheden.
Naar de mountainbikes met Shimano Deore versnellingen >
De SLX is het mountainbike-equivalent van de 105 in de racefietssector: het werkpaard onder de MTB-groepen verschilt qua uitrusting en functies slechts weinig van duurdere groepen, maar weegt meer. De huidige generatie van de SLX draagt het achtervoegsel M7100 en heeft een nieuwe 12-speed aandrijving gekregen met een bereik van 10-45 of 10-51 tanden. De RD-M7100-SGS achterderailleur is verkrijgbaar voor 1x en de RD-M7120-SGS voor 2x aandrijving. Beide zijn uitgerust met Shadow RD+ technologie. De SLX heeft in de nieuwste versie ook veel kenmerken van de duurdere XT overgenomen, waaronder de Hollowtech II cranks, Dynamic Chain Engagement en de Hyperglide ketting. In termen van waar voor je geld is dit absoluut de beste keuze voor mountainbikers met een kleiner budget.
Naar de mountainbikes met Shimano SLX versnellingen >
Deze speciale downhill en freeride groep kost ongeveer evenveel als de SLX en is momenteel verkrijgbaar als 1x10 aandrijving. Vergeleken met de enkele SLX-aandrijving heeft de Zee wat van zijn populariteit verloren, maar de robuuste remmen zijn nog steeds erg populair vanwege hun enorme remkracht.
Waarschijnlijk de populairste MTB-groep na de Deore. De XT-groepset (vaak aangeduid als Deore XT) levert eersteklas prestaties in XTR-formaat voor minder geld en een beetje meer gewicht, waardoor het een onmisbaar onderdeel is van het ambitieuze mountainbikesegment. De huidige generatie XT8100 wordt geleverd met een nieuwe 12-speed aandrijving met een bereik van 10-45 of 10-51 tanden, HOLLOWTECH II technologie en de zogenaamde Dynamic Chain Engagement technologie, die ervoor zorgt dat de ketting nog beter op het kettingblad wordt gehouden door de afwisselend bredere en smallere tanden.
Naar de mountainbikes met Shimano Deore XT versnellingen >
De elektronische versie van de XT maakt gebruik van elektronisch gestuurde servomotoren om het schakelproces direct bij de achterderailleur in gang te zetten. De schakelprocessen zijn dienovereenkomstig nauwkeurig en razendsnel, maar ten koste van een hoger gewicht en natuurlijk een hogere prijs. Een ander voordeel: eenmaal goed afgesteld, is er geen verdere afstelling nodig. De uitrusting is grotendeels hetzelfde als bij de mechanische XT.
Shimano's meesterklasse heet XTR en bestaat uit een mix van carbon onderdelen, titanium en hoogwaardig aluminium. Dit zorgt voor de perfecte balans tussen betrouwbaarheid en lichtheid. De XTR RapidFire Plus shifters werken nog soepeler dankzij interne lagers en de toleranties zijn tot een minimum beperkt om maximale prestaties te garanderen. Qua prijs is de XTR aanzienlijk duurder dan de XT, ook al zijn de schakelprestaties en het gewicht slechts iets beter. De nieuwste versie van 2018 heeft nieuwe functies: Naast de langverwachte 1x12 XTR biedt de M9100 ook verbeterde remmen, nieuwe schakelhendels en speciale versnellingen voor crosscountry- en enduro-racers. De nieuwe XTR is momenteel echter niet compatibel met andere Shimano onderdelen. Ook met Shadow achterderailleur.
Naar de mountainbikes met Shimano XTR versnellingen >
Op hetzelfde niveau als de XTR, maar dan voor downhillers, is de Saint. De 1x10 MTB-aandrijving wordt bijzonder hard gepusht in de professionele wereldbekerwedstrijden en is de eerste keuze voor professionele downhill-atleten.
Naar de mountainbikes met Shimano Saint versnellingen >
Het hoogtepunt van Shimano's MTB-aandrijving is niet langer de XTR, maar de elektronische XTR Di2. De hogere precisie en efficiëntie is ook merkbaar in de topgroep, die in totaal lichter is dan de XT Di2, maar zwaarder dan de XTR. De XTR Di2 wacht echter nog op een update, want de M9100 zal voorlopig niet als Di2 verkrijgbaar zijn.
SRAM is momenteel de grootste concurrent van Shimano en heeft verschillende MTB-aandrijvingen in het programma. Het Amerikaanse bedrijf is echter veel innovatiever en was een pionier van de dubbele en enkele aandrijving in de mountainbike wereld. SRAM-groepen zijn niet zo duidelijk afgebakend als die van Shimano, zodat allerlei combinaties in de lagere prijsklasse aan de orde van de dag zijn. De Amerikanen richten zich vooral op hun nieuwste kindje, de enkele aandrijving, en ontwikkelen specifieke groepssets voor verschillende rijstijlen en prijsklassen.
SRAM gebruikt Grip Shift of het triggersysteem dat bekend is van Shimano, maar alleen met de duim in plaats van duim en wijsvinger. We presenteren ook kort de huidige SRAM-groepen.
Het instapmodel van SRAM is verkrijgbaar met een 9- en 10-speed cassette, en met twee of drie kettingbladen. De groep wordt zelden gemonteerd op een complete MTB, maar de afzonderlijke onderdelen zijn vaak te vinden op hardtails in de lagere prijsklasse.
De X7 is al lang een veelgebruikte keuze voor hardtails en instapmodellen. Hij staat voor trailprestaties voor weinig geld en wordt geleverd met twee kettingbladen en een 10-speed cassette. De koppelingstechnologie op de achterderailleur zorgt ook voor wrijvingsloos schieten op de trail. De indirecte opvolger is de NX 1x11 aandrijving van SRAM.
De X9 is qua functies vergelijkbaar met de X7, maar maakt gebruik van hoogwaardig aluminium en staallegeringen van hogere kwaliteit, waardoor hij lichter en duurzamer is. De 2x10 X9 is echter niet langer de nieuwste groepset en wordt steeds meer vervangen door de NX en GX.
De SRAM NX is nog vrij nieuw op de markt en is momenteel de goedkoopste 1x11 groepset die je kunt kopen. Het wordt geleverd met een 11-42T cassette en biedt een groot versnellingsbereik ondanks het enkele kettingblad. De cassette past ook op elke standaard naaf en heeft geen speciale XD driver nodig zoals de andere 1x cassettes van SRAM.
De NX Eagle is sinds medio 2018 op de markt en is de aantrekkelijkst geprijsde 1x12 groepset in SRAM's portfolio. Hoewel de werking en het schakelproces vergelijkbaar zijn met de dure Eagle-groepen, hebben goedkopere materialen en productieprocessen een prijs: de NX is aanzienlijk zwaarder en niet zo nauwkeurig. De groep zal beschikbaar zijn in het MTB-middensegment voor het modeljaar 2019.
Naar de mountainbikes met SRAM NX Eagle versnellingen >
De GX overlapt sterk met de X7, X9 en X1 en is verkrijgbaar in vier versies; 1x7, 1x11, 2x11 en 2x10, waarbij de 1x11 het meest gebruikt wordt. De 1x7 versie is gericht op downhill rijders.
Naar de mountainbikes met SRAM GX versnellingen >
In 2017 kreeg de GX ook een Eagle versie en dus 1x12 versnellingen. De technologie komt van de XX1 Eagle, maar gelukkig niet de prijs. De prijs-prestatieverhouding is meer gericht op budgetbewuste amateursporters die kunnen leven met zwaarder materiaal.
Naar de mountainbikes met SRAM GX Eagle versnellingen >
SRAM heeft onlangs de GX Eagle groepset uitgebreid met de bewezen AXS draadloze technologie. De aandrijving profiteert van een groter versnellingsbereik en eenvoudige compatibiliteit met het Eagle ecosysteem.
Naar de mountainbikes met SRAM GX Eagle AXS versnellingen >
De X1 werd voor het eerst geïntroduceerd in 2015 en is inmiddels al bijna volledig vervangen door de GX 1x11 en de GX Eagle. Destijds was de X1 de eerste single-speed aandrijving die serieus werd genomen, waarmee je echt gas kon geven. De schakelprestaties zijn zeker vergelijkbaar met die van hoogwaardigere groepensets, terwijl hij toch lichter is dan de GX.
De inmiddels wat verouderde X0 is nog steeds een echte allrounder en is, afhankelijk van de grootte van de tandwielset, het bekijken waard voor zowel downhill- als crosscountryrijders, hoewel hij bijna nooit meer wordt gebruikt.
SRAM's eerste 1x aandrijving in de premium carbon categorie wordt geleverd met een 11-speed cassette en 10-42 tanden en is lange tijd het paradepaardje geweest voor de trail en enduro segmenten. De X01 is ook verkrijgbaar voor downhillers met 1x7 en 1x10 aandrijvingen en is vrijwel de standaarduitrusting voor SRAM fabrieksrijders.
Naar de mountainbikes met SRAM X01 versnellingen >
De in 2017 geïntroduceerde X01 Eagle is de nieuwste X01 versie en schakelt over naar een 12-speed cassette. Als verder voorbeeld van de redundantie van een tweede kettingblad, biedt de MTB-aandrijving een waanzinnig versnellingsbereik van 500% en vertegenwoordigt voorlopig de nieuwe benchmark in de SRAM Trail en Enduro line-up. Hoewel hij in dit opzicht is vervangen door de XX1 Eagle, is de X01 Eagle een eersteklas aandrijving gemaakt van hoogwaardige carbon en aluminium onderdelen en CNC-bewerkt staal.
Naar de mountainbikes met SRAM X01 Eagle versnellingen >
De nieuwste revolutie van SRAM: De X01 Eagle in de eTap AXS versie is samen met de XX1 Eagle AXS de eerste elektrische, draadloze MTB groepset. Met de X01 AXS Eagle richt SRAM zich opnieuw op enduro- en trailrijders. Net als de Red eTap AXS is de nieuwe Eagle AXS schakelgroep gebaseerd op de draadloze AXS technologie. AXS is een intern systeem van SRAM en stuurt componenten aan zoals de nieuwe 12-speed aandrijving of de RockShox Reverb AXS, een dropper zadelpen. De X01 is verkrijgbaar voor een iets lagere prijs dan zijn race-georiënteerde familielid en is meer voor het ruigere werk. De onderdelen zijn voornamelijk gemaakt van roestvrij staal, om gewichtredenen is de derailleur gemaakt van aluminium.
Naar de mountainbikes met SRAM X01 Eagle AXS versnellingen >
Net als de X0 is de XX niet langer het nieuwste model, maar hij maakt nog steeds indruk met zijn lage gewicht en goede prestaties voor cross-country atleten. De 2x10 mountainbike groepset is nog steeds verkrijgbaar, maar is bijna volledig vervangen door zijn opvolgers en is niet meer te vinden op moderne fietsen.
De XX Eagle Transmission is een van de krachtigste MTB-groepen van SRAM. Uitgerust met eersteklas componenten zoals een carbon crank is hij robuust en licht tegelijk. De aandrijving is daarom ontworpen en ontwikkeld voor de meest veeleisende rijders ter wereld.
Naar de mountainbikes met SRAM XX Eagle Transmission versnellingen >
De nieuwe XX SL Eagle Transmission is toonaangevend op het gebied van Cross Country prestaties. De XX SL Transmission cassette is een van de belangrijkste redenen waarom de Eagle Transmission de beste schakeleigenschappen onder belasting biedt, want dankzij het X-SYNC ontwerp schakelt de cassette beter naarmate je harder trapt.
Naar de mountainbikes met SRAM XX SL Eagle Transmission versnellingen >
Wat de X01 is voor enduro, is de XX1 voor crosscountry en marathonrijders. De verschillen zijn marginaal, het grootste verschil is het gewicht. SRAM's eerste cross-country single-speed wordt geleverd met een 10-42T cassette.
De XX1 Eagle zit op de troon van de SRAM-aandrijving. Met dezelfde eigenschappen als de X01 Eagle, is het gewicht opnieuw aangepast om er elke seconde uit te halen voor XC racers. Het is op dit moment de SRAM-aandrijving met de beste verhouding tussen gewicht en transmissiebandbreedte.
Naar de mountainbikes met SRAM XX1 Eagle versnellingen >
De raceversie van de nieuwe Eagle AXS aandrijving: SRAM's XX1 AXS Eagle schakelgroep schakelt niet alleen draadloos en uiterst nauwkeurig, maar is ook geoptimaliseerd voor het gewicht. Een hele reeks vederlichte componenten in een oogverblindende regenboog-look maken dit mogelijk. De componenten van de herziene aandrijving krijgen hun onmiskenbare uiterlijk van een titanium nitride PVD coating, die de cassette, ketting en tandwielen laat glinsteren. Al met al is de nieuwe elektronische aandrijving naar verluidt slechts 5 gram lichter dan de bedrade versie.