BEX_Logo_Primary

MTB Banden

De banden op je mountainbike zijn de belangrijkste upgrade die je kunt maken. Ze vormen namelijk het enige contactpunt tussen je fiets en de grond. Banddiameter, bandbreedte en rijstijl zijn belangrijke factoren bij het upgraden van je banden.

22 resultaten

Een buitenband voor elk terrein

Met de mountainbike op pad om een rit te maken, levert veel rijplezier op. Het is mogelijk van gebaande paden af te gaan en jezelf uit te dagen. Met deze uitdaging komen verschillende omstandigheden. Je kan uiteraard 4 sets specifieke banden in huis halen, maar dat zal je veel tijd en denkwerk kosten telkens je ergens anders gaat fietsen (en het is niet goedkoop). Daarom is een allround band het beste. Veel MTB-buitenbanden hebben een profiel dat voldoende grip geeft in het bos, maar ook nog fatsoenlijk loopt op asfalt.

De noodzaak van profiel

Grip is cruciaal. Als je in elke bocht een schuiver maakt, verlies je snel al het vertrouwen op de fiets. Een noppenprofiel is snel en soepel, maar soms niet geschikt voor modderige omstandigheden. Grovere profielen bieden meer grip op zwaardere ondergrond omdat ze zich in de grond vastgrijpen. Maar dat maakt ze ook trager en je zal harder moeten trappen op plaatsen waar die extra grip niet nodig is. Het is dus belangrijk na te gaan welk type fietser je bent of waar jouw wensen met betrekking tot omstandigheden liggen. Fiets je veel op zandachtige vlaktes, dan is het beter een nop in het midden te hebben, om de grip op droge grond met een losse bovenlaag te verhogen. Grove profielen zijn het best in de modder. En met slicks zonder profiel heb je een comfortabele MTB waarmee je op de weg toch vooruit kan. Ideaal voor mensen die met de MTB naar het werk rijden bijvoorbeeld. Er zijn veel merken beschikbaar die goede buitenbanden voor mountainbikes leveren. Elk model lijkt zijn eigen specificatie te hebben.

Tubeless mountainbike banden

Echt populair zijn de tubeless banden. Een speciale tubeless ready velg + bandcombinatie maakt het mogelijk zonder binnenbanden te fietsen. Je doet een antilekvloeistof (een sealant) die lijkt op melk in de lege buitenband en monteert hem zoals je een gewone band zou monteren, maar dan zonder de binnenband. De sealant zet zich in de randjes om de boel luchtdicht te maken en werkt nadien als antilekvloeistof. Rij je lek, dan zal de lucht uit je band lopen, maar de vloeistof maakt het gaatje vanzelf weer dicht. Je kan dan gewoon opppompen en verder rijden.

Daarnaast hebben tubeless banden nog twee grote voordelen. Ze maken je fiets lichter. Twee 29" binnenbanden wegen al gauw 100g. Die mag je dus achterwege laten. Je kan ook met een lagere bandendruk rijden. Omdat er geen binnenband is, kan je geen 'snakebites' of 'pinch flats' krijgen. Die heb je wanneer de binnenband geplet wordt tussen velg en buitenband. Met een extra lage bandendruk heb je meer grip en meer controle/comfort in natte en rotsachtige omstandigheden.

Rolweerstand.

De luchtdruk in de band bepaald de rolweerstand, net zoals de noppen van het profiel, het materiaal en de opbouw van de band. Hoe groter de rolweerstand, des te groter de krachtsinspanning. Een mountainbike krijgt veel verticale krachten te verduren, dus de bandenspanning bij deze fietsen ligt bijvoorbeeld lager dan racefietsen. De band moet dus makkelijker kunnen vervormen om een lagere rolweerstand te verkrijgen. Daarbij speelt bandspanning ook een rol. Zwaardere rijders moeten de banden harder oppompen dan een lichte fietser, maar de ondergrond is ook van belang. Meer grip krijgen hoeft niet altijd te betekenen dat de banden volledig hard moeten zijn.

Prettig fietsen.

Scheuren in de band of het wegslippen tijdens de rit wil je voorkomen. Zelfs op technisch terrein zoals cross-country of in de bergen, doet een iets slappere band vaak wonderen. Fiets je op een droog parcours, dan is de bandbreedte rond de 2 cm. Een dergelijke brede band rolt aangenamer dan een smalle band. Bij buitenbanden voor een mountainbike gaat grip en comfort soms ten koste van snelheid. Het vergt dus enige aandacht om één van de belangrijkste onderdelen van de mountainbike aan te schaffen.