BEX_Logo_Primary

Racefiets schoenen

Racefietsschoenen zijn speciaal ontworpen voor maximale snelheid en comfort op de weg. Met een stijve zool voor efficiënte krachtoverbrenging en een aanpasbaar sluitsysteem bieden ze optimale prestaties voor gepassioneerde racefietsers.

Een stijve en lichte koersschoen

De schoenen op deze pagina zijn specifiek bedoeld om te dragen op de racefiets. Schoenen specifiek voor mountainbiken vind je op deze pagina. De eerste factor die belangrijk is voor een racefietsschoen is stijfheid. De goedkopere modellen hebben een zool van hard plastic. Dit is zeker al een stuk stijver dan van de sportschoenen die je gewoon bent, maar ze kunnen toch nog relatief gemakkelijk deels ingeplooid worden. Goed genoeg voor een beginner of occasionele fietser, maar voor wie echt prestatiegericht rijdt verliest het toch net te veel kracht. Duurdere modellen hebben een zool van carbonvezel. Van hetzelfde materiaal worden ook fietskaders en andere onderdelen gemaakt. Deze zolen zijn superstijf en geven niet mee, perfect om een sprint in gang te trekken. Bijkomend voordeel van de stijve zool is dat je minder last hebt van de drukpunten op de pedalen en je voeten algemeen beter beschermd zijn. Nog belangrijk is dat je een lichte koersschoen hebt, die ook goed verlucht is en goed aanpast. Bij lange zomertochten is wat extra ventilatie aan je voeten niet slecht meegenomen, omdat je anders snel verhitte voeten zal hebben. Het gewicht is dan weer net zoals bij alle andere fietsonderdelen belangrijk als je graag sneller bergop rijdt.

Speciale racefietsschoenen - wat maakt ze speciaal?

Wielerschoenen voor de weg, of klikschoenen, werden voor het eerst gebruikt in 1984 en zijn sindsdien, beginnend tegen het einde van de jaren tachtig, algemeen aanvaard door alle profs. Maar de speciale schoensystemen worden ook al geruime tijd veel gebruikt door hobbyfietsers. De voorganger, de pedaalhaak, werd dus definitief vervangen, wat zowel veiligheidsvoordelen als voordelen op het gebied van praktisch rijgedrag opleverde.

Maar wat kan men verstaan onder een racefietsschoen en wat maakt hem speciaal? Het basisidee achter het systeem is een verbeterde, directere en efficiëntere krachtoverbrenging op het raakvlak tussen voet en pedaal. Dit wordt enerzijds bereikt door stijvere zolen, in vergelijking met normale sportschoenen, en anderzijds door diverse kliksystemen, waardoor de schoen stevig en rechtstreeks met het pedaal verbonden is.

De perfecte, afgeronde stap - racefiets schoenen en hun voordelen

Door middel van een extreem stijve zool, die in veel uitvoeringen van carbon is gemaakt en daardoor naast stijfheid ook aanzienlijke gewichtsvoordelen biedt, worden vervormingen van de schoen voorkomen en wordt de kracht direct en zonder verlies op de pedalen overgebracht. Een betere en doeltreffender krachtoverbrenging en een groter vermogen zijn directe effecten van speciale wegfietsschoenen.

Maar niet alleen in de racerij kunnen betere prestaties worden bereikt. De inspanning die nodig is voor toertochten en lange trainingsritten wordt ook aanzienlijk verminderd. Het algemene resultaat is een betere rijervaring en een grotere veiligheid. Racefietsschoenen met een kliksysteem voorkomen onbedoeld uitglijden op hobbels of slechte wegen. Tegelijkertijd blijft de voet, zodra de juiste instelling is gemaakt, permanent in de perfecte positie zonder dat deze tijdens het rijden hoeft te worden gecorrigeerd.

Fietsschoenen met veters, velcro of boa sluiting

Verschillende sluitingssoorten hebben verschillende voor-en nadelen. Iedereen heeft andere voeten, dus veel zal afhangen van je persoonlijke keuze. Veterschoenen zoals de Giro Empire zijn erg in trek vanwege hun klassieke en strakke look. Het voordeel is ook dat je de veters zo hard je wil kan aanspannen. Nadeel is dat je onderweg niet zo gemakkelijk aanpassingen kunt doen. Al zeker niet als je overschoenen draagt. Met velcro kan je op de fiets zelf vlot je schoenen losser maken of harder aantrekken. Met overschoenen heb je dan weer hetzelfde probleem. De modernere boasluitingen zijn het duurst, maar wel erg populair en geprezen. Met een stevige kabel en een draaiknop (of twee) kan je met één hand altijd de spanning regelen. Ook onder schoenovertrekken kan je hier nog aan draaien.

De juiste schoen voor je - Welk systeem moet je gebruiken?

Bij het gebruik van racefietsschoenen zijn er momenteel twee veelgebruikte systemen beschikbaar, SPD en SPD-SL. Grofweg wordt het SPD-systeem meer gebruikt in de MTB-sector, terwijl het SPD-SL-systeem veel wordt gebruikt in de wegsector. Afhankelijk van de gebruikte pedalen kunnen beide systemen uiteraard op beide soorten fietsen worden gebruikt.

SPD-SL systemen bieden het voordeel van een soepele, stijve zool, die op topmodellen van carbon is gemaakt. Het verbindingsstuk, de schoenplaat of cleat plate, is meer vlak, wat resulteert in een groter overbrengingsoppervlak van schoen naar pedaal. Inklikken is ook veel gemakkelijker. In het wegwielrennen zijn SPD-SL systemen de meest gebruikte technologie. Het enige nadeel is de bijna onmogelijke mogelijkheid om zelfs korte afstanden met de schoenen af te leggen. Hier zou je kunnen kiezen voor het SPD-systeem, waarvan de schoenen vaak zijn uitgerust met half bruikbare zolen en verzonken schoenplaatjes.

Meer vermogen door betere krachtoverbrenging

In welke situaties merk je een direct voordeel bij het gebruik van racefietsschoenen? In het kort, in veel. Je hoeft niet eens regelmatig aan wielerwedstrijden deel te nemen om een nieuwe rijsensatie te beleven. De stijve verbinding maakt hogere trapfrequenties mogelijk, wat ook jouw traptechniek tijdens de training kan verbeteren. Een ronde trap is moeilijk te bereiken zonder wegfietsschoenen als de cadans meer dan 100 omwentelingen per minuut bereikt.

Je zal echter de grootste voordelen ervaren op heuvels en tijdens korte tussensprints. De mogelijkheid om vermogen over te brengen tijdens de volledige 360 graden van een omwenteling verhoogt de efficiëntie enorm. Het pedaal kan niet alleen worden ingedrukt, maar ook worden "getrokken". Schokkerig afglijden bij te hard trappen is onmogelijk. De aanvankelijke angst om niet van de fiets af te komen, slaat na de eerste paar ritten toe. Met een korte draai van de voet naar buiten klik je af. Deze beweging wordt sowieso intuïtief uitgevoerd in gevaarlijke situaties, zonder dat je erover hoeft na te denken.

Koop je racefiets schoenen op BikeExchange

Ons aanbod op BikeExchange bestaat uit verschillende merken en modellen. Schoenen van Sidi, Specialized, Shimano,... vind je in onze webshop terug. Zoek naar het juiste model via de filterfuncties links op de pagina en bekijk welke advertenties interessant zijn. Sommige modellen staan rechtstreeks online te koop, voor andere kan je de fietshandel zelf contacteren. De medewerkers daar kunnen dan controleren of jouw model in huis is en dan kan er een verkoop geregeld worden. Zo simpel is het. Veel shopplezier op BikeExchange!