Werp een snelle blik op de 2018 road line ups van de toonaangevende fietsmerken zoals Trek, Scott en Cannondale en het is gemakkelijk te zien dat schijfremmen op racefietsen hard op weg zijn om de overhand te nemen. Specialized en Giant hebben de velgremmen op hun respectievelijke endurance racefietsen voor 2018 nagenoeg afgeschaft en de trend gaat maar één kant op. Met een sterk verbeterde remcontrole, ongeacht de omstandigheden, bieden schijfremmen echte veiligheidsvoordelen. Ze bieden ook een sterk verbeterde duurzaamheid, minder onderhoud en maken het ontwerp van de fiets veel comfortabeler.
Een vraag die ons vaak wordt gesteld is of je schijfremmen kunt monteren op een racefiets die momenteel velgremmen heeft? Het korte antwoord is eenvoudigweg nee, maar blijf bij ons en we zullen uitleggen waarom.
Een traditionele velgrem voor de weg gebruikt de velg als 'rotor'.
Terwijl een velgrem voor racefietsen traditioneel aan een gat in het frame of de vork wordt bevestigd en vervolgens de wielomtrek als remoppervlak gebruikt, zijn schijfremmen iets ingewikkelder.
Schijfremmen worden in het midden van het wiel geplaatst en danken hun naam aan de schijfrotor die aan de naaf van het fietswiel is bevestigd. Op deze rotor klemmen de remblokjes, waardoor wrijving ontstaat en je wordt afgeremd. Deze schijfrotor, die meestal een diameter heeft van 140 of 160 mm en slechts een paar millimeter breed is, oefent een enorme kracht uit en moet daarom stevig aan de naaf worden bevestigd. Dit is het eerste belangrijke verschil: wegwielen met schijfremmen hebben naven met een bevestigingspunt voor schijfremmen dat ontworpen is om de krachten aan te kunnen. Ook de spaken zijn meestal in grotere aantallen bevestigd en zijn ontworpen om de rotatiekrachten tegen te gaan.
Links is een naaf met een rotorbevestiging met zes bouten afgebeeld, rechts een naaf met een centerlock-bevestiging.
De schijfrotors zelf zijn verkrijgbaar in twee gangbare montagestandaarden - zes-bouts en centerlock. De zes-bouts standaard gebruikt simpelweg zes kleine bouten in een cirkelvormige oriëntatie om de rotor vast te zetten. Centerlock, een uitvinding van Shimano, maakt gebruik van een splined interface en een lockring voor de rotor. Dit systeem is eenvoudiger om mee te werken, maar vereist wel een Shimano cassettetool of trapashoudertool om te kunnen werken.
Met de schijfrotor in het midden van het wiel moet een remklauw ook centraal worden geplaatst. Racefietsen met schijfremmen hebben specifieke bevestigingspunten bij de uitvaleinden van het voor- en achterwiel. Deze bevinden zich altijd aan de niet-aangedreven kant van de fiets (linkerkant). Er zijn twee gangbare montagestandaarden voor schijfremmen op moderne wegfietsen met schijfremmen - Post Mount en Flat Mount.
Links zie je een frame met een Post Mount. Rechts zie je de nieuwe wegspecifieke Flat Mount.
Post Mount is een modern ontwerp dat is geleend van mountainbikes. De 'palen' zijn ontworpen in het frame en de vork en hebben schroefdraad voor de bouten van de remklauw. Vanaf hier wordt een remklauw erop geplaatst en vastgeschroefd. Een dergelijk ontwerp zorgt er meestal voor dat de remklauw parallel aan de schijfrotor loopt, maar aanpassingen aan de zijkant kunnen worden gemaakt voordat de bouten van de remklauw worden vastgedraaid.
Flat Mount nam snel de overhand nadat Shimano het in 2015 introduceerde en is speciaal ontworpen voor racefietsen. Flat mount biedt een veel schonere interface met een lager profiel die beter werkt in de krappere ruimtes en met de minder martelende remvereisten (in vergelijking met mountainbikes) van wegframes. Flat mount werkt op een bijna tegenovergestelde manier als Post Mount, waarbij de bouten door gaten in het frame (of adapterplaat) lopen en vervolgens in de remklauw worden geschroefd. Het is mogelijk om een Flat Mount-frame aan te passen voor beide typen remklauwen, maar het is niet mogelijk om een Post Mount-frame aan te passen voor een flat mount-remklauw.
Alsof de plaats voor de remklauw en de verschillende wielen nog niet genoeg waren, verschillen ook de wielasstandaarden vaak met de introductie van schijfremmen. Voor velgremmen blijft de standaard snelspanner de koning, met de industrie lang ingesteld op 100mm breedte aan de voorkant en een 130mm brede achternaaf aan de achterkant (de breedte tussen de binnenkant van beide uitvaleinden). Kijk naar een racefiets met schijfremmen en als de snelspanner blijft, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk met een 100mm brede voornaaf en 135mm brede achternaaf zijn.
steekassen danken hun naam aan het doorlopen. Om het wiel te verwijderen, moet je de as losschroeven en eruit trekken.
Het is echter waarschijnlijker dat de racefietsen met schijfremmen die je ziet, doorlopende assen hebben die helpen om het wiel beter vast te houden en de stijfheid te verbeteren. Net als schijfremmen komen steekassen vaak voor op mountainbikes en hebben ze zich al ruimschoots bewezen. Hier leenden wegfietsen met schijfremmen oorspronkelijk exacte standaarden van mountainbiken met 135x12 (steekas met een diameter van 12 mm) en 142x12mm als de norm achteraan en een 100x15mm (steekas met een diameter van 15 mm) naaf vooraan. Meer recentelijk, en met de introductie van de wegspecifieke Flat Mount standaard, hebben racefietsen hun eigen steekasstandaard gekregen. Deze is 142x12 mm achter en 100x12 mm voor - iets dat lichter en compacter is dan wat mountainbikes bieden.
Een mechanische schijfrem heeft duidelijk een kabel die hem verbindt met de hendel. Hydraulische systemen, zoals die in de hoofdfoto bovenaan de pagina, hebben een afgedichte slang om de vloeistof in op te vangen.
De meeste velgremmen op de markt zijn mechanisch en maken gebruik van een gevlochten kabel om de hendel aan de remklauw te bevestigen. Hoewel een dergelijk systeem ook regelmatig wordt gebruikt voor schijfremmen, die toepasselijk 'mechanische schijfremmen' worden genoemd, gaat de trend in de richting van volledig hydraulische systemen. Deze volledig hydraulische schijfremmen vervangen de gevlochten mechanische kabel door een volledig afgedichte hydraulische slang die de vloeistofdruk van de hendel naar de remklauw overbrengt - het is een miniatuurversie van de technologie die vaak wordt gebruikt op moderne motorfietsen en auto's. Bij een hydraulisch systeem worden de schakel- en bedieningsorganen van de remhendel en de remklauw door elkaar geschakeld.
Bij een hydraulisch systeem moet de schakel- en remhendel worden ontworpen met een intern blaassysteem. Het is iets dat als een eenheid moet worden gekocht en niet later kan worden toegevoegd aan mechanische systemen.
Uiteindelijk zijn er dus veel factoren die een racefiets met schijfremmen anders maken dan een racefiets met velgremmen. Hoewel het waarschijnlijk is dat je je huidige fiets niet kunt aanpassen voor schijfremmen, is het wel een goed excuus om een nieuwe fiets te kopen.
Heb je een fiets met velgremmen en overweeg je om over te stappen op andere remkracht? Bekijk onze Ultieme gids voor het kopen van een racefiets met schijfremmen voor meer informatie.