Waar stond de motor ook alweer geparkeerd? Hij staat hier - of dat zou toch moeten! Maar dat is niet zo, want hij is gestolen. Om ervoor te zorgen dat dit een denkbeeldig scenario blijft, is het raadzaam om je fiets te beveiligen met een geschikt fietsslot.
2 resultaten
Waar stond die fiets ook alweer geparkeerd? Het is hier - of op zijn minst zou het moeten zijn! Maar dat is het niet, want het is gestolen. Om ervoor te zorgen dat dit een denkbeeldig scenario blijft, is het raadzaam jouw fiets te beveiligen met een geschikt fietsslot.
Elk jaar worden in Nederland en Belgie ontelbare fietsen als gestolen opgegeven. Om ervoor te zorgen dat de uwe niet een van hen is, moet je hem beveiligen met een fietsslot. Welk slot je ook kiest, jouw fiets is het veiligst op plaatsen met veel openbaar verkeer. Geen dief zal de tijd nemen om met het slot te knoeien als hij in de gaten wordt gehouden. Om te voorkomen dat jouw fiets en slot in een voertuig worden geladen, moet je de fiets vergrendelen aan een onbeweeglijk object zoals een hek of een straatlantaarn. Als je niet alleen reist, kann je gewoon meerdere fietsen aan elkaar vastmaken. Niemand draagt een paar fietsen in een menigte.
Als je een verzekeringspolis hebt die een gestolen fiets dekt, kan de verzekeringsmaatschappij in haar polisvoorwaarden regels hebben opgenomen over het slot. Deze moeten uiteraard worden nageleefd, anders kan de vordering tot schadevergoeding vervallen. Terwijl het motto voor andere fietsaccessoires altijd is: "hoe lichter en kleiner, hoe beter", is voor sloten zwaar geschut vereist.
Een massief en dik slot is veel moeilijker te kraken dan een klein en handig slot. De dief moet groot en opvallend gereedschap gebruiken en maakt veel lawaai - hij zal dus wel twee keer nadenken voordat hij een slot met een hoge veiligheidsklasse openbreekt.
Fietssloten moeten eruit zien alsof ze niet te kraken zijn, een robuust en vooral felgekleurd fietsslot zal dieven al van verre afschrikken. Of je kiest voor een slot met een combinatiecode of een sleutel hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Combinatiesloten hebben het voordeel dat je de sleutel niet kunt verliezen, maar je mag de combinatie niet vergeten. Aangezien de combinatie van veel combinatiesloten vrij te kiezen is, kann je terugvallen op een getallenreeks die je toch al kent. Sloten met sleutels, echter, waren veel moeilijker te poepen in tests.
Helaas bestaat er geen uniforme classificatie van beveiligingsniveaus; de fabrikanten categoriseren hun producten zelf. De gradaties waarin zij worden onderverdeeld, lopen dan ook sterk uiteen. Abus heeft bijvoorbeeld zes veiligheidsniveaus, terwijl Onguard er honderd heeft.
Je hebt de keuze tussen verschillende soorten sloten, die slechts in geringe mate verschillen in hun werking, maar in hun doeltreffendheid zijn de verschillen enorm.
Framesloten zijn het eenvoudigste type fietsslot. Ze zijn vaak al gemonteerd op het achterwiel van kinderfietsen of goedkope vrijetijdsfietsen, maar ze kunnen ook afzonderlijk worden gekocht. De werking is heel eenvoudig - een beweegbare bout kan tussen de spaken worden geduwd en vergrendeld. Op die manier wordt het achterwiel geïmmobiliseerd en kan niemand met de fiets wegrijden. Het voordeel van deze sloten is dat ze altijd op hun plaats blijven, zodat ze niet verloren gaan.
Helaas zijn ze gemakkelijk te kraken en aangezien de fiets met een U-slot niet aan een groter voorwerp kan worden vastgemaakt, is het beveiligingseffect van deze sloten beperkt. Ze zijn geschikter als je een fiets die niet al te waardevol is slechts voor korte tijd op slot wilt zetten, bijvoorbeeld voor snelle boodschappen, of als je jouw fiets parkeert zodat je hem in het oog kunt houden.
Zoals de naam al doet vermoeden, bestaan kabelsloten uit een stalen kabel, en de dikte van de kabel varieert. Hoe dikker de kabel, hoe moeilijker het is voor een dief om hem door te knippen. Of de kabel recht of spiraalvormig is, heeft geen invloed op de veiligheid van het slot. Om krassen op jouw fiets te voorkomen, is de kabel meestal bedekt met een rubberen laag.
Er zijn kabelsloten met een vast slot, waarbij je kan kiezen tussen een slotcilinder met een sleutel of een slot met een combinatie. Daarnaast zijn er kabelsloten die aan beide uiteinden van de kabel een lus vormen en daar met een hangslot kunnen worden vergrendeld. Fietssloten van dit type zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, waardoor het mogelijk wordt de fiets aan een onwrikbaar voorwerp vast te zetten of meerdere fietsen aan elkaar vast te zetten.
Een vouwslot bestaat uit verschillende massieve metalen staven die met klinknagels aan elkaar zijn verbonden en zo een soort ketting vormen. Op die manier kunnen de sloten een ring vormen waarmee je het achterwiel en het frame aan elkaar kunt vergrendelen, maar omdat ze verder vrij onbuigzaam zijn, kan het moeilijk zijn de fiets aan een object vast te maken. Om de metalen staven open te forceren is een ijzerzaag nodig en heel wat tijd om ongestoord te werken. Aangezien de klinknagels echter een zwak punt zijn, beschermen vouwsloten beter dan een kabel- of frameslot, maar niet zo veilig als een ketting- of U-slot.
Een vouwslot kan in een rugzak of tas worden meegenomen. Om hem op de fiets mee te nemen, moet een beugel aan het frame worden bevestigd.
Net als kabelsloten zijn er kettingsloten in verschillende sterkten. Hun veiligheidseffect wordt bepaald door de dikte van de stalen ketting en het geïnstalleerde slot. Er zijn kettingsloten met een combinatie van nummers of sleutels. Je hebt ook de mogelijkheid om een ketting zonder bestaand slot te beveiligen met een hangslot.
De ketting is omhuld door een hoes van rubber, silicone of stof. Dit voorkomt dat het slot in het lakwerk van jouw fiets komt. Vooral de lokken die een laagje stof laten zien, zijn in vele felle kleuren verkrijgbaar. Dit ziet er niet alleen stijlvol uit, maar laat potentiële boeven ook van veraf zien dat deze fiets niet zonder slag of stoot te krijgen is.
Last but not least, zijn er U-sloten. Ze kunnen alleen met grof geweld worden overwonnen, dus een goed beugelslot is een absolute must als je een kwaliteitsfiets bezit en hem met een gerust geweten uit het zicht wilt parkeren. U-sloten bestaan uit een U-vormige stalen beugel die wordt vergrendeld met een slotcilinder.
U-sloten zijn er in verschillende lengtes, zodat je kunt kiezen of je alleen het achterwiel wilt vergrendelen of de fiets ergens op slot wilt zetten om helemaal veilig te zijn. Natuurlijk, hoe groter deze sloten worden, hoe omvangrijker ze worden. Maar de verhoogde veiligheid compenseert dit.
Aangezien fietssloten een van de meest verkochte accessoires voor fietsen zijn, wordt er bijna elk jaar wel een nieuwe innovatie of technologie ontdekt die een revolutie in het slot teweeg moet brengen. Zo zijn er sloten die een vies ruikende geur afgeven wanneer je ze probeert te kraken, sloten van stof die steunen op hoogtechnologische materialen van hoge kwaliteit, modellen met alarmsystemen of - heel praktisch - Seatylock, een stabiel fietsslot dat in het zadel en de zadelpen is geïntegreerd. Kijk in onze categorie Andere sloten voor nieuwe producten op dit gebied en voor accessoires.
In veel gevallen is de prijs bepalend voor de effectiviteit van het slot, iets waar je bij jouw keuze zeker rekening mee moet houden. Hoe hoger de kwaliteit en de prijs van je fiets, hoe meer je zal moeten betalen voor een fietsslot. De ADFC raadt aan ongeveer 10% van de nieuwprijs van jouw fiets te investeren.
Nu ben je goed geïnformeerd en kann je jouw keuze maken. Op onze online marktplaats vindt je een breed scala aan fietssloten. Als je meteen een fietsslot bestelt, hoef je zich geen zorgen te maken dat je over een paar dagen naar huis moet lopen omdat jouw fiets ongepland van eigenaar is veranderd.