BEX_Logo_Primary

Zonnebrillen

Met een ruime keuze aan stijlen en lenzen bieden zonnebrillen optimaal comfort en helderheid en bieden ze de perfecte mix van mode en functie, of je nu fietst of in het dagelijks leven bent.

61 resultaten

Fietsbril

Slecht zicht vertraagt jouw reactievermogen en verslechtert jouw coördinatie. En het maakt niet uit of het zicht beperkt is door het weer of dat je jouw bril thuis hebt laten liggen. Een fietsbril is een belangrijk onderdeel van jouw fietsuitrusting. Daarom moet je een fietsbril niet alleen op basis van modeoverwegingen kiezen.

Fietsbril: Bescherming voor jouw ogen

Zelfs als het zicht geen bril vereist, is het een goed idee om jouw ogen te beschermen tijdens het fietsen. Immers, ook andere lichaamsdelen krijgen bescherming in de vorm van helmen, handschoenen of beschermers. Je gevoelige ogen aan hun lot overlaten, kan ernstige gevolgen hebben. Per slot van rekening heeft 1% van alle sportongevallen gevolgen voor de ogen. Als je op de fiets zit, loert er gevaar in de vorm van insecten, stof, takken en dergelijke. Als je graag in een groep rijdt, zijn er ook steentjes van het loopvlak van de band van de rijder voor je. En last but not least, regendruppels, wind en bijtende kou die je ogen snel kunnen doen tranen. Al deze mechanische invloeden kaatsen terug op fietsglazen. Hoe groter de lenzen, hoe groter het beschermende effect, natuurlijk. Om fietsbrillen tegen deze stoten bestand te maken, moeten ze splintervrij, slagvast en schokbestendig zijn. Dit geldt niet alleen voor de glazen maar ook voor het montuur.Om ervoor te zorgen dat de lens bij een ongeval niet in de buurt van jouw ogen komt, hebben sportbrillen een verhoogde binnenrand op het montuur van de lenzen, zodat een losse lens naar buiten valt en niet in de richting van jouw ogen. Een speciale coating beschermt jouw ogen ook tegen UVA- en UVB-straling.Een normale sportbril kan overigens maar beperkt worden gebruikt op de fiets. De speciale gebogen houding op de fiets verandert ook de hoek waaronder het hoofd wordt gehouden. Je kijkt door jouw bril vanuit een heel andere hoek, wat van invloed is op de vorm, het gezichtsveld en, niet in de laatste plaats, de snit van de bril.

Optische bril voor motorrijders

Als je echt een visueel hulpmiddel nodig hebt, moet je er zeker voor zorgen dat je ook op de fiets goed ziet. Vooral bij snel rijden op wegen die ook toegankelijk zijn voor voetgangers of auto's, of bij het rijden door onvoorspelbaar terrein, is een helder zicht van essentieel belang. Het niet kunnen zien van wortels of stenen of het over het hoofd zien van kleine kinderen kan levensbedreigend zijn. Veel brildragers laten hun gewone bril liever thuis als ze op de fiets gaan. De dure glazen kunnen beschadigd raken. Ze zitten ook niet strak genoeg om de trillingen op het parcours te weerstaan. Contactlenzen helpen ook niet, want die raken snel zoek bij valpartijen of glijden naar plaatsen in het oog waar je ze beslist niet wilt hebben. Sportbrillen met lenzen zijn echter een dure aangelegenheid. Een goede oplossing: zoek op BikeExchange naar fietsbrillen met een optimale pasvorm. Bij jouw opticien kunt je een uitneembare optische binnenklem aan jouw voorschrift laten aanpassen. De clip zorgt voor helder zicht bij elke bril, ongeacht of het een sportbril of zonnebril is.

Yellow glasses

De verandering van licht en schaduw is vermoeiend voor de ogen. Een zonnebril kan dit compenseren, maar is eerder ongeschikt bij de snelheden die een fietser haalt. Als je door een schaduwloos landschap fietst, is een donkere bril een goede keuze. Maar in gevarieerd terrein, waar licht en schaduw elkaar opvolgen, kan een donkerbruine, grijze of zwarte zonnebril juist gevaarlijk zijn, omdat je ogen gewend raken aan de vermeende duisternis en zich niet snel genoeg kunnen aanpassen als je in de schaduw rijdt. Voor een paar momenten zie je helemaal niets. Gele of amberkleurige glazen zijn ideaal omdat ze het zicht gelijkmatiger maken en de contrasten versterken.

Functies van fietsbrillen

Opdat je weet wat je koopt, zullen wij je nog een paar trefwoorden uitleggen die je zeker zult tegenkomen wanneer je op zoek bent naar een bril. Transmissie/Absorptie: Transmissie beschrijft de bescherming tegen verblinding, d.w.z. hoeveel licht een bril doorlaat (transmissie) en hoeveel hij uit jouw ogen houdt (absorptie). Er zijn vier gradaties van 0 voor schemering tot 4 voor hooggebergte in de zomer. Voor fietsen in onze breedtegraden is een bril van beschermingsklasse 2 of 3 geschikt, afhankelijk van het weer. Fotroop/fotochromatisch: Brillenglazen die zich automatisch aanpassen aan de lichtomstandigheden zijn fototroop of fotochromisch. Ze reageren op de UV-straling, niet op de helderheid. Dit betekent dat ze donkerder kunnen worden, ook al is er meer zicht nodig. Zij zijn derhalve minder geschikt voor fietsdoeleinden. Polariserende: Polariserende lenzen hebben een coating die reflecties in de omgeving voorkomt. Of dit het zicht verbetert, hangt af van het persoonlijke gevoel van de brildrager. Je moet het eens proberen. Anti-fog: een coating voorkomt dat de glazen beslaan. Dit kan zeer nuttig zijn tijdens zweterige activiteiten zoals fietsen.

Vind de perfecte pasvorm

Jouw fietsbril moet stevig op jouw hoofd zitten zonder druksporen achter te laten. Daarom hebben sportbrillen flexibele veren met een afdekking die voorkomt dat de bril wegglijdt, zelfs als hij nat is. De neuspads zijn ook zacht, anti-slip of zelfs flexibel. De veren van alle fietsbrillen moeten natuurlijk onder jouw helm passen zonder te knellen. Misschien moet je dit eens proberen. Het is het beste om je helm mee te nemen als je je bril koopt.Als je zich niet prettig voelt bij de combinatie van helm en bril, kan je kiezen voor beide in één stuk. De helmen met geïntegreerd vizier, die relatief nieuw zijn op de markt, veroveren stilaan de harten van wielrenners en mountainbikers. Het beschermend schild voor de ogen kan natuurlijk niet wedijveren met de prestaties van een fietsbril, maar er wordt tenminste bescherming geboden tegen rondvliegende kleine onderdelen.

Koop een fietsbril online of in de winkel

Wij hebben een grote selectie fietsbrillen in alle kleuren en vormen, zowel de nieuwste modellen als de koopjes van vorig jaar. Je kan ze nu bestellen of uitproberen in een van onze winkels. Je kan zien welke dealer welke glazen op voorraad heeft onder Vind een dealer. Vergeet niet jouw helm mee te nemen als je gaat winkelen voor een fietsbril!