BEX_Logo_Primary
vcG2iI9WCw-xrDSZnEc4NROjg

BMX ontstond in het begin van de jaren 1970 en begon zijn razendsnelle opmars nadat werd ontdekt dat kinderen op onverharde wegen motorcrosswedstrijden gingen nabootsen op hun fiets, compleet met een nummer voorop de fiets. Zoals verwacht werden de races competitiever, de eisen aan het materiaal hoger en gespecialiseerder en er vormden zich vanzelf subculturen rond straat- en freestyle BMX.

We gaan nu verder en BMX is helemaal van deze tijd: BMX-races zijn goedgekeurd door de UCI (Union Cycliste Internationale, het bestuursorgaan van de wielersport) en komen voor op de Olympische Spelen. Freestyle BMX heeft professionele rijders en teams die worden ondersteund door grote sponsors die meedoen aan adrenaline-evenementen zoals de X-games.

Voel je je verwend met de keuze welke BMX je moet kopen? Wij zijn hier om duidelijkheid te scheppen, de verschillen uit te leggen en je te wapenen met de kennis om vol vertrouwen de juiste BMX-fiets te kopen die bij je past.

Product Carousel BMX Bikes

Alles weergeven

BMX Rij disciplines

S3qUMreEorzGotn130IrqmDpk

Freestyle BMX-fietsen zijn ontworpen om de krachten te weerstaan die komen kijken bij het uitvoeren van stunts op straatparcoursen, onverharde jumps en skateparken. Dit betekent dat de framematerialen, wielen en onderdelen even sterk als wendbaar moeten zijn. Race BMX-fietsen zijn geoptimaliseerd voor snelheid en acceleratie, dus zijn ze vaak gemaakt van lichtere materialen en hebben ze een andere geometrie om ervoor te zorgen dat ze stabiel, stijf en wendbaar zijn op snelheid.

Binnen freestyle BMX vallen verschillende subdisciplines onder de noemer 'freestyle'. Met uitzondering van flatland is er veel crossover binnen deze disciplines, dus het kiezen van een allrounder fiets die onder freestyle valt zal waarschijnlijk de meest veelzijdige optie zijn.

  • Park: Parkrijden verwijst naar het rijden in skateparken, die ondanks de naam bijna net zo vaak bezocht worden door BMX-rijders als door skaters. Parkrijden heeft ook betrekking op specifieke indoor BMX-parken voor rijders, die gewoonlijk 'ramps' worden genoemd.

  • Straat: Zoals de naam al doet vermoeden, gaan street riders creatief om met stedelijke infrastructuur zoals trappen en rails om zeer vaardige trucs en bochten uit te voeren. Rijders zijn altijd op zoek naar de juiste 'spots' om nieuwe vaardigheden uit te proberen.

  • Flatland: Flatland is een nichestijl zonder uiterlijke kenmerken en alle trucs worden door de rijder met de motor gedaan. Het wordt vaak omschreven als 'breakdancen' op de fiets. De rijder draait en balanceert de fiets op een hard, vlak oppervlak.

  • Trails/Dirt Jumping: Vindt plaats op speciaal gebouwde onverharde sprongen en bermen. Deze rijders proberen grote luchtsprongen te maken en aan elkaar te koppelen om trucs uit te voeren.

  • Racen: BMX staat voor 'Bicycle Motocross', dus het zal je niet verbazen dat BMX-fietsen zelf vooral bekend staan om het rijden over sprongen en over bermen, net als hun neven en nichten met benzinemotoren. BMX-races vinden plaats op speciaal aangelegde parcoursen die gemaakt zijn van hard aangestampte, goed geprepareerde aarde of bitumen en vaak een mix bevatten van golvend terrein en lange sprongen. Omdat BMX-racefietsen ontworpen zijn met een specifiek doel voor ogen, zijn ze vaak ongeschikt voor gebruik in andere BMX-disciplines.

Frames en vorken

Fhw9szTkxXS-3L7SIYWI T8QM

Materials

Freestyle en instap race BMX-fietsen worden voornamelijk gemaakt van een staalsamenstelling die bekend staat als Chromoly 4130 (afgekort chromo). CroMo is gelegeerd staal dat superieure sterkte-eigenschappen biedt in vergelijking met goedkopere 'Hi-tensile' staalsoorten die meestal worden gebruikt voor fietsen uit het lagere segment en warenhuizen. Chromostaal kan worden 'butted', wat betekent dat het dunner en dus lichter kan worden gemaakt in het midden van de buis, en versterkt rond de uiteinden en verbindingen voor sterkte.

Staal is het materiaal bij uitstek voor deze fietsen omdat het zeer goed bestand is tegen vermoeiing (belangrijk als je bedenkt hoeveel klappen deze fietsen krijgen!), gemakkelijk te repareren is en het biedt wat extra flexibiliteit aan het rijgedrag, wat zorgt voor wat meer comfort en minder druk op het lichaam van de berijder.

Bij BMX-races gaat de voorkeur uit naar stijvere, lichtgewicht frames, wat betekent dat aluminium het materiaal bij uitstek is. Als je serieus bent met racen en een extra voorsprong wilt, worden frames van koolstofvezel steeds populairder onder elite BMX-renners, omdat ze het gewicht nog verder verlagen en trillingsdempende eigenschappen hebben die aluminium niet heeft.

Voor meer informatie over fietsframematerialen, bekijk onze uitgebreide gids.

Maat

191Xuh9RRNHoAagSf3G3iu79s

Freestyle BMX-fietsen worden bereden door kinderen, tieners en volwassenen; hoewel de wielmaat consistent blijft, kan de framemaat daarom subtiel veranderen om aan te sluiten bij de rijstijl en lengte van de berijder. De meeste freestyle BMX fietsen uit de winkel hebben een bovenbuis van 21 inch zodat rijders genoeg ruimte hebben om de fiets onder zich door te slingeren als ze trucs in de lucht willen doen, en een kortere staande achtervork waardoor ze makkelijker rond te slingeren zijn.

Flatland-frames vormen hierop meestal de enige uitzondering, omdat ze lichter zijn en rondom een kortere buis hebben voor een betere balans en controle. Ze hebben ook een veel steilere balhoofdhoek en 3/8” uitvaleinden voor kleinere achterassen.

Bij racefietsen plaatsen een slappere balhoofdhoek en een langere wielbasis de rijder verder naar achteren op de fiets, wat zorgt voor een betere stabiliteit en handling op snelheid. Raceframematen zijn er in een breder bereik om aan de leeftijdsspreiding van BMX-racers te voldoen.

Wielen

Utd-e8MHp59vsXrR59Ti3q6jE

De 'standaard' maat voor een BMX wiel is 20 inch, wat veel kleiner is dan een mountainbike of racefiets. Nog kleinere 16in of 18in wielen vind je op kinderfietsen, en een groter 22in of 24in wiel zie je op sommige 'trail' BMX-fietsen die gebruikt worden voor vuilspringen. Het is echter veilig om aan te nemen dat 'BMX' over het algemeen verwijst naar een fiets met 20 inch wielen.

Race BMX-fietsen vallen uiteen in twee categorieën, afhankelijk van de wielmaat. De eerste is 20in - de meest voorkomende, de tweede is 24in of 'cruiser'. Cruiser fietsen zijn populair bij langere of oudere rijders en bieden ook meer stabiliteit.

Omdat race BMX een razendsnelle acceleratie uit de starthekken vereist, zijn de wielen lichter dan bij freestyle BMX.

Velgen

wBbwBfEQrz mDdmqj9BuL8ujc

De standaard velgbreedte is 32 mm voor freestyle fietsen. Rijders die verwachten dat ze wat meer harde klappen in de wielen zullen krijgen, kunnen kiezen voor een bredere velg van 36 mm. Velgen zijn gemaakt van aluminium en kunnen enkel-, dubbel- of driedubbelwandig zijn. Meer lagen metaal zorgen voor meer structurele ondersteuning, maar dat gaat wel ten koste van het gewicht. De ideale standaard voor de meeste rijders is dubbelwandig omdat het een goede balans is tussen sterkte en gewicht.

Gevorderde rijders die meer eisen stellen aan hun uitrusting zullen er meestal voor kiezen om wielen te laten bouwen die precies aan hun eisen voldoen en zullen selectiever zijn met velgen en het aantal spaken.

Spaken

Vz-9Dat7zigS5siege6K5J8 A

Het aantal spaken is nog iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een BMX of het kopen van nieuwe wielen. Spaken worden 'geregen' van de naaf naar de velg en zijn afhankelijk van spanning om trouw en sterk te blijven. Het aantal spaken draagt bij aan de sterkte (en het gewicht) van het complete wiel. Een wiel met 36 spaken is voor de meeste rijders op een freestyle BMX fiets voldoende. Gevorderde rijders of zwaardere rijders kunnen kiezen voor een wiel met 48 spaken. De meeste spaken zijn gemaakt van staaldraad en zijn overal even dik, maar als je iets ziet dat verwijst naar 'butted' spaken, zoals butted frames, dan betekent dit dat de spaken dunner zijn in het midden en dikker aan het uiteinde voor extra stevigheid maar een lager gewicht.

Race BMX wielen hebben 28 tot 36 spaken en lichtmetalen velgen om gewicht te besparen waar mogelijk.

Banden

Als eerste contactpunt met het rijoppervlak heeft de bandenkeuze invloed op de snelheid (rolweerstand), grip en rijgedrag van de fiets. Voor straat- en parkrijden hebben soepel rollende, bredere banden de voorkeur. Premium BMX-banden kunnen een bandenspanning tot 110 psi aan, waardoor ze sneller rollen dan een band met een lagere spanning en de velg beschermen bij belasting na een harde landing.

Dirt jumpers kiezen voor iets met meer profiel voor tractie op het vuil en gebruiken hun banden met een lagere spanning voor meer grip. Breder dan een raceband, zoek naar 20in x 2.1 voor betere stabiliteit en meer oppervlakte. Het goede is dat banden gemakkelijk te verwisselen zijn, dus je kunt ervoor kiezen om ze te verwisselen als je dat nodig vindt.

Racebanden zijn meestal smaller, zodat ze passen bij het slankere profiel van de velg, minder wegen en sneller rollen op het circuit.

Naven

BMX-naven vormen het middelpunt van een wiel en bevatten de lagers waarop de wielen draaien. Fietsen of wielsets met een lagere prijs hebben kogellagers met een open kooi, die weliswaar kosteneffectief zijn, maar vatbaarder voor schade en minder duurzaam dan het alternatief, een afgedicht lager of cartridge lager. Cartridgelagers hebben de kleine stalen kogeltjes in een afgedichte eenheid en zijn zo beschermd tegen vervuiling door vuil en afval. Als je een BMX-fiets of wielset met afgedichte lagers kiest, rijd je soepeler en betrouwbaarder. De standaard BMX asmaat is 14mm, maar flatland BMX fietsen kiezen voor 3/8” (10mm) assen om gewicht te besparen. De as past door het midden van de naaf en schuift dan in de uitvaleinden in het frame om het wiel op zijn plaats te houden, vastgezet met bouten. BMX-fietsen maken geen gebruik van snelspanners.

BMX naven zijn er in vier verschillende types;

  • Cassette: In wezen hetzelfde mechanisme als bij een mountainbike of racefiets, maar de cassette-naaf maakt gebruik van een onafhankelijke aandrijving die op de naaf is gemonteerd. Cassette-naven wegen minder en zijn over het algemeen gemakkelijker te monteren en te onderhouden. Daarom zijn cassette-naven de populairste keuze voor BMX-fietsen in zowel race- als freestyle disciplines.

  • Freecoaster: Freecoaster naven verdelen de meningen in de BMX wereld en worden vaak alleen gekozen om te helpen bij specifieke trucs en worden meestal alleen gebruikt door flatland rijders. Het punt van verschil is dat freecoaster naven een intern koppelingssysteem hebben waarmee de rijder achteruit kan rijden, zodat het wiel daadwerkelijk achteruit rijdt zonder dat de cranks draaien. Freecoasters zijn duidelijk stil tijdens het trappen, maar maken een 'klikkend' geluid tijdens het uitrollen. Vanwege hun ingewikkelder ontwerp waarvoor meer onderdelen nodig zijn, zijn deze naven meestal duurder en wegen ze iets meer dan een standaard cassette-naaf.

  • Freewheel: Dit type naaf was vroeger de standaard, maar is meestal uitgefaseerd ten gunste van cassette-naven. Bij freewheelnaven wordt het tandwiel (ook wel de 'driver' genoemd) direct op de naaf gemonteerd. De kleinste versnelling die beschikbaar is voor een freewheel is 13-tands, wat de versnellingsmogelijkheden voor freestyle rijders beperkt (hieronder meer over overbrengingsverhoudingen en tandwielen).

  • Terugtraprem: Naven voor terugtrapremmen worden ook wel 'terugtrapremmen' genoemd, waarbij de fietser de rem activeert als hij achteruit trapt. Naven met terugtraprem zie je zelden op een freestyle BMX fiets, behalve op kinderfietsen en instapfietsen.

Versnelling

gyGVazYyfrL 2n8apVLwBLKKI

Je hoort misschien de woorden tandwiel en kettingblad door elkaar gebruiken, maar om het hier duidelijk te houden verwijzen we naar het kettingblad als de voorste ring die aan de cranks is bevestigd en het tandwiel als de achterste aandrijving die aan de naaf is bevestigd.

Hoewel BMX-fietsen geen meervoudige versnellingen hebben, moet je wel rekening houden met het aantal tanden op de kettingring en het tandwiel en de ideale combinatie hiervan, ook wel de 'overbrengingsverhouding' genoemd. Om de overbrengingsverhouding te bepalen, heb je wat basiswiskunde nodig. Deel gewoon het aantal tanden op het kettingblad (bijvoorbeeld 25) door het aantal tanden op het tandwiel (negen) en je houdt 2,78 over, wat betekent dat het achterwiel ongeveer tweeënhalf keer omdraait voor elke omwenteling van het kettingblad. Hoe lager het getal, hoe gemakkelijker je trapt, hoe hoger, hoe moeilijker het is om te trappen (vereist meer kracht).

Om uit trucjes te kunnen rijden en beter vrij te blijven over obstakels, is de trend voor freestyle BMX om een kleinere kettingblad/tandwielcombinatie te hebben dan traditionele BMX'en of race BMX'en. Een typische tandwielverhouding is 25/9 (respectievelijk kettingblad/tandwiel). Dit betekent dat het de rijder weinig moeite kost om snel te accelereren naar een truc of een sprong, maar het betekent wel dat hij minder snelheid en kracht heeft.

Bij BMX-racefietsen moet de rijder explosieve kracht kunnen genereren, dus wordt er een veel groter kettingblad gebruikt. De keuze van de versnelling op een BMX racefiets wordt heel diepgaand naarmate het rijden progressiever wordt en omdat er verschillen zijn tussen wielmaten en bandbreedtes, gaat het verder dan alleen de versnellingsverhouding.

BMX-racers kiezen en veranderen versnellingen om het ritme en de eisen van verschillende racebanen aan te passen, of gewoon om bij hun fysiologie of vaardigheidsniveau te passen. Bij de aanschaf kun je erop vertrouwen dat de versnelling voor racefietsen ongeveer 55 inch is, wat waarschijnlijk geschikt is voor de meeste rijders.

Cranks

XwX9lsfMGMNeqyzWgxCLE91 A

BMX cranks zijn er uit één stuk, uit twee stukken of uit drie stukken.

Eendelige cranks hebben de linker- en rechtercrankarm en spindel uit één stuk staal. De armen zijn dunner en veel flimsy, tegenwoordig alleen nog te zien op kinderfietsen voor hele goedkope BMX-fietsen. Bij tweedelige configuraties is de as slechts aan één crankarm bevestigd en is de andere apart. Deze zijn over het algemeen dikker en steviger dan de laatste. Driedelige cranks zijn veel sterker en hebben zowel de crankarmen als de as als drie verschillende eenheden. Kies idealiter een BMX met een twee- of driedelige Chromoly crank voor sterkte en duurzaamheid.

Cranklengtes kunnen variëren van 145 mm tot 190 mm - de meeste freestyle rijders kiezen echter voor kortere cranks om ruimte te hebben bij het uitvoeren van trucs, een gebruikelijke keuze is 165 mm. De crankmaat voor race BMX is afhankelijk van de lengte van de rijder en wordt soms van aluminium gemaakt om gewicht te besparen.

Pedalen

Het favoriete pedaal voor alle soorten freestyle BMX is een plastic pedaal met een breed platform om gewicht te besparen en ze zijn over het algemeen goedkoop. Een bijkomend voordeel is dat plastic iets minder hard is dan metalen pedalen in het geval van een (onvermijdelijke) klap tegen de schenen. De pedaalas is 9/16in op twee driedelige cranks en 1/2in op eendelige cranks. Het is essentieel om te weten welke maat je hebt als je nieuwe pedalen koopt!

De voorkeur voor racen gaat uit naar SPD, oftewel clip-in pedalen. Deze pedalen bieden de rijder de mogelijkheid om maximale kracht te genereren en op snelheid te komen als het hek valt.

Als je nieuw bent in BMX, is een vlakke pedaal natuurlijk voldoende om vertrouwen op te bouwen in de besturing en het starten aan de poort.

Zadel

Zadels spelen niet echt een essentiële rol in de afstelling van BMX-fietsen, dus de voorkeur voor zadels gaat uit naar minimalisme, zelfs zover dat er volledig plastic zadels worden gebruikt. Instap BMX-fietsen hebben iets meer kussen en een groter oppervlak, omdat ook hier de veronderstelling is dat de rijder meer zit en trapt dan een gevorderde rijder die veel boven het zadel zweeft.

  • Rails: Net als een mountainbike of racefiets heeft het zadel aan weerszijden rails die in een klem aan de zadelpen zitten.

  • Draaizadels: Het zadel is verbonden met de zadelpen via een enkele bout die door het midden van het zadel en in de zadelpen gaat.

  • Geïntegreerde zadelpen/zadelpen: Sommige fabrikanten produceren een complete eenheid waarbij het zadel en de zadelpen in één geheel zijn geïntegreerd. Niet ideaal om op te zitten, maar vermindert het gewicht aanzienlijk.

Stuur

Freestyle sturen gaan steiler omhoog dan race BMX sturen om beter te kunnen manoeuvreren. Meestal gemaakt van chroom of aluminium, waarbij de laatste lichter is maar gevoeliger voor vermoeidheid, en staal zwaarder is maar trillingen beter dempt en langer meegaat.

Sturen op 24-inch BMX-fietsen hebben soms geen dwarsstang en zijn beduidend minder hoog om rekening te houden met de hogere stapel die het gevolg is van het grotere frame en de grotere wielen.

Flatlandsturen hebben meestal een minimale zwaaibeweging, zodat het stuur in principe hetzelfde aanvoelt als het naar voren of naar achteren is gericht, en een laag stuur zodat rijders hun been kunnen zwaaien voor trucjes.

Remmen

BMX-fietsen zijn meestal uitgerust met velgremmen, waarbij de remblokjes aan de velg vastzitten om het momentum af te remmen. Freestyle fietsen zijn uitgerust met U-remmen die in de achterste driehoek zitten en uit de weg van de rijder. Veel freestyle fietsen zijn ook uitgerust met een 'ontkoppelaar' of 'Gyro' remsysteem voor de achterrem.

De detangler is te herkennen aan de verdeling van twee kabels rond een mechanisme bij de balhoofdbuis en zorgt ervoor dat het stuur 360 graden kan draaien zonder dat de remkabel verstrikt raakt. Dit is ongelooflijk handig voor geavanceerde trucs zoals barspins en tailwhips. Als je dit soort trucs niet van plan bent, volstaat een standaardrem.

Hoewel een voorrem is toegestaan in races, is deze niet noodzakelijk. De meeste racers kiezen voor een veilige, lineair aantrekkende achterrem, ook wel V-brake genoemd.

Accessoires

  • Helm: :

YJVS1qmrB-CZjf4oxQ-IbmgHc (1)

Helmen voor freestyle BMX bedekken een groot deel van het hoofd en zien er meer 'komvormig' uit dan de low profile, sterk ventilerende wegfietshelmen. Deze helmen hebben minimale ventilatieopeningen en kunnen ook de oren bedekken. Dit is om rekening te houden met het feit dat BMX-rijders kunnen vallen tijdens een trick en het risico lopen om in elke richting te landen. Bij BMX-races zijn er regels en beperkingen rondom de uitrusting op de racebaan. Tijdens trainingen en wedstrijden moet een integraalhelm worden gedragen, samen met een lange broek en een shirt met lange mouwen.

  • Handschoenen: Ongeacht of je freestyle of BMX-fietsen rijdt, handschoenen met volledige vingers zijn een must. Specifieke BMX-handschoenen hebben meestal grip op de palm van de handschoen die doorloopt tot de toppen van de vingers.

  • Schoenen: Als je met clip-in pedalen rijdt, zoek dan naar mountainbike- of BMX-specifieke clip-in schoenen die een goede stijfheid en comfort bieden.

  • Voetsteunen: Pegs zijn metalen cilinders (of soms van massief plastic) die op de assen van de BMX-fiets worden gemonteerd zodat de rijder erop kan balanceren voor trucs in flatland, of grinds kan uitvoeren op rails of richels bij straat- en parkrijden. Flatland heeft meestal haringen op alle 4 de assen, terwijl straatrijders maar aan één kant haringen aan de voor- en achterkant hebben. Bij BMX-races zijn haringen streng verboden.

Kids BMX's

Een BMX kopen voor iedereen onder de 12 is een uitstekende manier om ze zonder gedoe op de fiets te krijgen. Geen versnellingen en een stevig frame betekenen dat kinderen kunnen experimenteren en hun comfortzone kunnen vinden met het fietsen op verschillende terreinen, waaronder voetpaden en harde, onverharde paden.

Kinder BMX-fietsen zijn verkrijgbaar als verkleinde versies van 20 inch fietsen voor volwassenen en sommige merken bieden 16 inch en 18 inch freestyle fietsen van chroomstaal aan. Race BMX-fietsen zijn verkrijgbaar als 'mini-micro' en 'micro' voor kinderen die beginnen met racen.

Traditioneler, tegen een lagere prijs, is een stalen frame met hoge treksterkte uitgerust met een terugtraprem, cranks uit één stuk, zijwieltjes en accessoires zoals kettingbeschermers, een mandje of framepads. Deze zijn geschikt voor jongere kinderen die net op hun eerste fiets stappen, maar zijn niet ontworpen om de klappen op te vangen die een freestyle BMX kan incasseren. Als een kind interesse toont in het vinden van nieuwe grenzen en het uitproberen van nieuwe dingen, is het misschien tijd om de uitrusting aan te passen aan de vaardigheden.

Voor informatie over wat je moet weten over kinderfietsen, zie onze uitgebreide koopgids

Laten we het over budget hebben

  • $200- $500:

Image BMX

De meeste kinderfietsen vallen in deze categorie, met cranks uit één stuk, frames van hoogwaardig staal en versnellingen voor beginners. Afgedichte lagers zijn er niet of alleen in de achternaaf. Verwacht aan de onderkant van het spectrum enkelwandige velgen.

  • $500 - $800:

Image BMX

Een Chromoly frame is typisch voor deze prijsklasse, samen met twee- of driedelige cranks en accessoires zoals stuntpennen. In het hogere segment zie je Gyro-remmen en kleinere, lichtere kettingbladen met afgedichte lagers in zowel de wielnaven als de trapas.

  • Vanaf $800:

Image BMX

BMX-fietsen van dit niveau worden vaak op maat gemaakt en zijn voorzien van de lichtste en sterkste Chromoly-onderdelen. Verwacht luxe zoals lichtere naven, sterkere velgen en afgedichte lagers in de naven, trapas en het balhoofd. Als BMX een allesomvattende hobby is geworden en het rijden steeds progressiever wordt, dan is de uitrusting van de fietsen aan de bovenkant van het spectrum waarschijnlijk de beste die je kunt krijgen.[externalhotoffer group=“somelabel”]Heb je een idee van wat je zoekt, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen met zoeken? Populaire BMX merken zijn Eastern, Colony en Fit Bike Co. Als je een racefiets zoekt, zijn de opties van Haro, DK, GT en SE een goede plek om te beginnen.

Waar te koop

BMX freestyle fietsen vind je in de meeste fietsenwinkels, hoewel het assortiment beperkt kan zijn. Er zijn ook winkels die alleen BMX fietsen verkopen en die specifieke expertise hebben op het gebied van BMX en hoogstwaarschijnlijk zelf toegewijde BMX rijders zijn die je vragen op een authentieke manier kunnen beantwoorden. Winkelen bij een specifieke BMX-winkel is een goede optie voor op maat gemaakte fietsen of wielen. Hetzelfde geldt voor BMX racefietsen, omdat de markt niche is. Sommige winkels zijn gespecialiseerd in deze discipline en kunnen je ter plekke deskundig advies geven. BikeExchange is de perfecte plek om het hele jaar door een goede deal te vinden en hier zijn enkele tips om je te helpen dat koopje te vinden:

  • EOFY: Het einde van een boekjaar is een geweldige tijd om een fiets te kopen. Winkeliers willen hun oude voorraad opruimen om plaats te maken voor nieuwe, wat de perfecte gelegenheid biedt om een geweldige prijs te krijgen voor het huidige model of dat van vorig jaar.

  • Kerstmis: Kerstmis is een andere goede tijd van het jaar om een koopje te doen. Kerstmis is de drukste tijd van het jaar voor detailhandelaren en de fietsindustrie is daarop geen uitzondering. Veel winkeliers zullen proberen oude voorraden op te ruimen die niet verkocht zijn tijdens de eindejaarsperiode of ze zullen er extraatjes aan toevoegen zoals een helm of handschoenen.

  • Online kopen: Als je online bij een fabrikant koopt, valt de tussenpersoon weg, waardoor de totale kosten lager uitvallen en worden doorberekend aan de consument. Dit kan een geweldige manier zijn om geld te besparen, maar moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Online kopen heeft zijn valkuilen; over het algemeen *kan* je de fiets niet inspecteren, er een proefrit mee maken, controleren of hij past, unieke kenmerken beoordelen, wijzigingen aanbrengen of vragen stellen. Het is een gevaarlijk spel, tenzij je je exacte maat en specificaties kent.

  • Gebruikt kopen: Veel BMX raceclubs of online forums hebben een relatie met een BMX-dealer of bieden fietsen te koop aan, nieuw of gebruikt. Daarnaast kan de BMX club je adviseren waar je op moet letten als je voor het eerst begint met racen. Wees natuurlijk altijd een beetje voorzichtig bij het kopen van een gebruikte fiets, want je wilt er later niet achter komen dat je tekort bent gedaan.


We hopen dat deze kopersgids nuttig is geweest en waardevolle informatie heeft opgeleverd. Je kunt BikeExchange doorzoeken voor BMX-fietsen, of je plaatselijke fietsenwinkel zoeken voor verdere hulp.