BMX-fietsen zijn de ultieme fietsen voor actie en stunts. Ze stellen freestylers en adrenalinejunkies in staat om hun vaardigheden volledig uit te leven op twee wielen en hun potentieel te realiseren in de lucht en op het circuit.
0 resultaten
Probeer een of meer filters uit te schakelen om resultaten weer te geven.
Terwijl de populaire fietsen van vandaag de dag Mountainbikes en Racefietsen zijn, liggen BMX-fietsen niet ver daarachter.
Als je er over denkt om je eerste BMX fiets te kopen, maar niet weet waar je moet beginnen, bezoek dan BikeExchange, een one-stop-shop-online winkel die verschillende fietsmerken, accessoires en onderdelen aanbiedt. En omdat we meerdere partnerwinkels hebben in grote steden in Nederland en Belgie, kun je je product online kopen maar ook in de winkel afhalen.
Veel consumenten geven de voorkeur aan 'online kopen, in de winkel afhalen' als het gaat om de aankoop van hun fiets. Met deze regeling kunt je het product persoonlijk inspecteren en een professional vragen om jouw fiets te monteren.
BMX-fietsen hebben verschillende losse definities omdat ze in veel verschillende stijlen bestaan, maar in één oogopslag lijken ze bijna altijd op elkaar, met slechts een kleine variatie ertussen.
BMX is afgeleid van de term 'fiets motorcross' omdat het in eerste instantie ontworpen was voor motorliefhebbers die een fiets wilden waarmee ze dirt racing konden rijden. Maar in de loop der jaren kwamen andere variaties zoals freestyle BMX fietsen en jump bikes op.
Vergeleken met de meeste fietsen zijn BMX fietsen kleiner van uiterlijk, met een stevig en rechtlijnig frame en dikke banden voor een betere schokdemping en tractie. Bovendien hebben ze zelden meerdere versnellingen, terwijl bepaalde types geen remmen hebben.
Wanneer ze uitsluitend voor stunts worden gebruikt, worden ze freestyle BMX-fietsen genoemd, die meestal geen remmen hebben, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt omdat je fiets wat lichter is. En zonder rem, kun je ook aan het stuur draaien zonder dat er kabels in de weg zitten.
Street en freestyle BMX fietsen hebben ook metalen pegs (lichtmetalen of stalen cilinders) die rijders in staat stellen om sommige tricks uit te voeren zoals flatland manoeuvres en ledge grinds.
Freestyle bevat vooral het uitvoeren van tricks. De rijders fietsen in skateparks of op dirt trails en voeren allerlei gewaagde sprongen uit. Wedstrijden als de X-Games zijn giga-evenementen waar de beste BMX-ers ter wereld op het hoogste niveau presteren. De verschillende varianten binnen het freestyle zijn:
Vert:
De tricks worden uitgevoerd op een halfpipe, een symmetrische ramp met twee schansen van 2 tot 3,5m hoog. Binnen een bepaalde tijd moet de BMX'er individueel zo veel mogelijk indrukwekkende tricks landen. Een jury bepaalt de score.
Street:
Street kan zowel uitgevoerd worden op een skatepark als buiten in het openbaar. Er wordt gebruik gemaakt van stoepranden, trappen, leuningen, rails en allerlei andere obstakels. In competitieverband moet de rijder net zoals bij vert een
run
afleggen en zoveel mogelijk tricks landen.
Trail:
Op kunstmatig aangelegde
dirt trails
volgen grote sprongen en schansen elkaar in een lijn op. Het doel is ook hier om zo indrukwekkend mogelijke tricks te doen.
Flatground:
Geen obstakels geen ramps, niets. Enkel een vlak stuk verharde grond. Met de fiets worden, vaak vanuit stilstand, allerlei moves utgehaald. Je kan het vaag vergelijken met breakdance.
De fietscross of race is de sportievere variant van het BMX. De renners moeten een gesloten parcours afleggen en om ter eerste de finish bereiken. De track is zo'n 370m lang en bestaat uit sprongen, wasborden (korte opeenvolging van bergjes) en kombochten. Een goede techniek is vereist om over deze hindernissen te geraken zonder snelheid te verliezen. De renners starten bovenop een schans. Met hun voorwiel staan ze tegen een starthek dat automatisch naar beneden klapt als de wedstrijd begint. Een BMX-race is door de hoge snelheden en het aantal deelnemers vaak zeer hectisch. Valpartijen zijn geen uitzondering.
In 2008 is de sport opgenomen in de Olympische Spelen in Peking. De eerste gouden medaillisten waren de Let Māris Štrombergs bij de mannen en de Franse Anne-Caroline Chausson bij de vrouwen.
De meeste BMX frames worden gemaakt uit staal. Bij freestyle en street is stevigheid vooral belangrijk. Bij racemodellen wordt vlugger aluminium gebruikt om gewicht te besparen. Voor race is de meest gangbare wielmaat 20". Bij freestyle wordt soms ook 18" of 24" gekozen, naargelang de grootte van de rijder.
Wil je een BMX kopen, dan moet je vooral weten wat het doel van de fiets is. Zoek je een hippe fiets voor je tienjarige zoon die enkel maar wat in de straat wil rondrijden? Dan is de kwaliteit (en de prijs) van minder belang. Bij BikeExchange kun je ook op merk selecteren. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar een Specialized BMX of een We the people BMX. Moeten er toch zwaardere eisen voldaan worden? Hier is dan kort samengevat waar je naar moet kijken:
Vert en park:
Deze modellen worden met een lichter frame gemaakt. Stevigheid is minder belangrijk, want de meeste tricks worden gedaan op ramps met een vlotte transition waardoor er weinig zware schokken voorkomen. Een lager gewicht helpt ook met de uitvoering van de sprongen. Remmen zijn niet verplicht.
Trail:
Vergelijkbaar met bovenstaande, maar de banden hebben een zwaarder profiel om meer grip te bieden op de zanderige ondergronden.
Street:
De street BMX vangt de zwaarste klappen. Het frame moet dus heel robuust zijn. De meesten hebben pegs aan de wielen om grinds en stalls te kunnen uitvoeren.
Race:
Hier wordt een groter tandwiel gebruikt, om bij hoge snelheden nog bij te kunnen trappen. Remmen zijn verplicht, voor de veiligheid in een BMX-wedstrijd.
Zodra je bepaalt jouw BMX fiets het doel, de volgende stap is om te weten hoe te bereken de framemaat op basis van jouw metingen (jouw binnenbeenlengte en hoogte).
De twee meest cruciale fiets metingen zijn de wielmaat en de bovenbuis (tt), die de voorkant van de fiets verbindt met de zadelpen buis. Een ander ding om in gedachten te houden is dat de meetregel iets verschilt tussen volwassenen en kinderen.
De wielmaat 20 inch (50,8 cm) is de meest voorkomende en wordt beschouwd als de ware maat voor BMX-fietsen. Een andere optie zijn 'Cruiser' BMX fietsen die meestal grotere 24in wielen hebben.
Bij BikeExchange hebben we een uitgebreid assortiment BMX fietsen, beginners Mountainbikes, en elektrische Mountainbikes van betrouwbare merken. Daarnaast bieden we accessoires, wielen, banden, onderdelen, schoenen, kleding, smeer- en schoonmaakmiddelen, en gereedschap. Zie ons als een one-stop online winkel die voorziet in bijna elke behoefte van fietsliefhebbers en beginners.
We hebben ook meerdere partnerwinkels in Nederland en Belgie waar je de Gravel, Racefiets, Stadsfietsen, of elke fiets die je maar kunt bedenken, kunt vinden. Onze partnerschappen met lokale fysieke winkels bieden je de mogelijkheid om online te kopen en jouw product in de winkel op te halen om het te inspecteren en/of door een professional te laten monteren voordat je het mee naar huis neemt.
Als je een van onze lokale winkelpartners wilt bezoeken, ga dan naar onze website en klik op 'Vind een Fietswinkel', typ vervolgens de voorstad of postcode in het zoekvak. Bij BikeExchange kunnen we je helpen bij het kiezen van de juiste fietsmaat voor je. Het hele koopproces kan volledig online worden gedaan, hoewel je ook de optie heeft om online te kopen en jouw bestelling in de winkel op te halen.